Ekonomi yetkilileri Türkiye'nin Rusya'ya Rusya'nın domates üretimi yapamayacağı mevsimlerde ihracat yapılabilmesinin önünün açılmasını teklif etti.

Türk ekonomi yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye Rusya'nın kendi domates üretimini yapabildiği bir kaç ay olarak görülen dönemde ihracat yapılamamasını, üretim yapılamadığı dönemde ise ihracatın önünü açılmasını istiyor.

[old_news_related_template title="Yıldırım'dan ilginç domates çıkışı: Rusya kafaya koymuş" desc="Başbakan Binali Yıldırım, TOBB Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Rusya'yla ekonomik görüşmeleri değerlendiren Yıldırım'dan ilginç bir domates çıkışı geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/basliksiz-1-406.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/yildirimdan-ilginc-domates-cikisi-rusya-kafaya-koymus-1866035/"]

Rusya jeopolitik konumunun da etkisiyle domates üretimine sadece yaz döneminde bir ya da bir kaç ay elverişli.

Konu hakkında Reuters'a bilgi veren bir Türk ekonomi yetkilisi, "Türkiye Rusya'nın iç üretimini engelleyecek bir ihracat istemiyor. Sadece Rusya'nın üretim yapamadığı dönemde ihracatı kabul ediyoruz. Buna ilişkin teklifimizi de ilettik" dedi.

Rusya'ya yapılan teklifi doğrulayan bir başka üst düzey ekonomi yetkilisi ise Türkiye'nin tekrar domates ihracatı gerçekleştirmek istediğini ancak burada kısa vadede eski duruma dönüşün kolay gözükmediğini belirtti. Yetkili "Diğer hususlarda sorun görünmüyor" dedi.

[old_news_related_template title="Ruslar almıyor domates neden zam şampiyonu oluyor?" desc="Türk heyeti Rusya'da gerçekleştirdiği görüşmelerde domates engelini aşamadı. Rusya'ya satılmayan domates iç pazarda fiyat rekorları kırıyor. Domates Nisan ayında yüzde 61'lik fiyat artışı ile zam şampiyonu oldu. Akıllara istifçilik mi yapılıyor sorusu geldi. Antalya domatesin fiyatı İstanbul Hali'nde 8 TL'ye kadar çıkıyor. Mersin'de bu yıl yaşanan sel baskını da sebze meyve fiyatlarını yükseltiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/mutetet2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ruslar-almiyor-domates-neden-zam-sampiyonu-oluyor-1830387/"]

Rusya ile uçak krizi ardından bozulan ekonomik ilişkilerin yeniden tesisi süreci devam ederken domates ihracatının yeniden başlamasına ilişkin ise henüz bir ilerleme tam olarak gerçekleştirilemedi.

REUTERS