Türkiye üzerinde tedirginlik yaratan Trans Pasifik Ticaret Anlaşması (TPP) Trump tarafından geri çekildi. Başkan Obama döneminde üzerinde çalışılan ABD ihracatını yıllık 123 milyar dolar artırması hedeflenen anlaşma ülkede işsizlik yaratacağı gerekçesiyle yeni Başkan Donald Trump tarafından yürürlükten kaldırıldı. Obama TPP'nin ülkede 650 bin yeni iş yaratacağını savunuyordu.

Mayıs 2015'te Filipinler'de düzenlenen TPP toplantısı. Foto: REUTERS Mayıs 2015'te Filipinler'de düzenlenen TPP toplantısı. Foto: REUTERS

DEV BİR PAZAR


Peki nedir bu TPP. Basitçe TPP ABD, Avusturalya, Brunei, Kanada, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam arasında serbest ticareti öngörüyor. Bu ülkeler arasında gümrük duvarlarının ciddi şekilde indirilmesi planlanıyordu. Amaç ise Kuzey Amerika ticaretini Asya toprakları ile daha ucuz şekilde buluşturmak ve ortaya tek dev bir pazar çıkarmaktı.

Dünya ticaretinin yüzde 36'sını kapsayan bu anlaşmaya ilişkin olarak TİM'in çalışmasına göre Türkiye'nin TTP ülkelerine ihracatı 2015 yılında 9.7 milyar dolardı. İthalatı ise 20.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM Mayıs 2016'da yayımladığı raporunda söz konusu 12 ülkenin aralarında daha sıkı bir ticari ilişki olacağını belirtirken Türkiye'de pazar kayıpları yaşanacağının altını çizdi. Otomotiv, gıda ve hazır giyim ihracatının olumsuz etkilenmesi bekleniyordu.

10 YILLIK MALİYET 12 MİLYAR DOLAR OLABİLİR


Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrenim Üyesi Profesör Mübariz Hasanov ise TPP anlaşmasının yürürlüğe girdiği takdirde 10 yıllık kaybının 6-12 milyar dolar olabileceği uyarısında bulunmuştu.