Uçak krizi ile Rusya pazarını kaybeden, Sultanahmet ve Taksim patlamalarının ardından seçim sürecinde yaşanan siyasi gerginliklerle Avrupa pazarından da darbe yiyen turizmci, uçakları da rakiplere kaptırdı.

2016’da 10 milyonluk kayıpla dibe vuran turist sayısının ardından, Avrupalı uçak şirketleri bu yılki uçuşlarını talep patlaması yaşanan Yunanistan ve İspanya’ya yönlendirirken, Türkiye’deki yerli uçuş firmaları da yaşanan daralmaların ardından filolarında azaltmaya ya da uçak satışına yönelmişti. Son dönemde Rusya ve Avrupa’nın belirli ülkelerinden Türkiye’ye başlayan hareketlilik, turizmcinin yüzünü güldürse de rakip ülkelere kaptırılan uçaklar, sektörün yeni krizi olarak masaya konuldu.

UÇUŞ SAYILARINI AZALTTI

Artık sezonun başlaması ile yılın genel durumunun ortaya çıktığı bu dönemde tek sevindirici gelişmeyi Rusların dönüşü olarak gösteren Corendon Turizm Grubu Kurucu Ortağı Yıldıray Karaer, Türkiye’nin turist getirecek uçak bulamadığına dikkat çekti. Corendon olarak da 5 uçağı farklı bölgelere yönlendirdiklerini ve şimdi de kiralayacak uçak aradıklarını aktaran Karaer, yaşanan sıkıntıyı şöyle değerlendirdi: “Ne Türkiye’de ne de yurt dışında uçak bulabiliyoruz. Türkiye’de yaşanan krizden dolayı uçak firmaları uçuş sayılarını azalttılar. Avrupalı firmalar ise slot ve seferlerini İspanya ve Yunanistan’a yönlendirdi. Aradaki köprüyü sağlayan havayolu taşımacılığı olmadığı sürece bu işi gerçekleştirmek mümkün değil.”

14szt06a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

RİSK ALABİLEN GELİYOR

Sezon öncesinde Avrupa ülkeleri ile yaşanan siyasi sıkıntıların sektörde beklenmeyen ikinci bir dip yarattığına dikkat çeken Karaer, İspanya ve Yunanistan’da yer bulamayan turistlerin Türkiye’yi üçüncü seçenek olarak tercih ettiğini ifade etti. Turistleri yüzde 50’ye varan fiyat düşüşleri ile cezbetmeye çalıştıklarını aktaran Karaer, “2017’nin 2016’dan daha kötü olacağını düşünmüyorum ama siyasi olayların ardından ilk etapta 2016’nın da gerisine düştük. 2016’da Corendon ile 250 bin kişiyi Türkiye’ye tatile getirdik” dedi.

06yildiraykaraer

Korkarak geldiler, mutlu ayrıldılar


Corendon Turizm Grubu kurucu ortağı Atılay Uslu, Hollanda ve Belçika’ya yönelik anket çalışması yaptıklarını aktardı. Uslu, GFK tarafından bin kişi üzerinde yapılan araştırmada Türkiye’ye gelirken endişe içinde olan Hollandalı turistlerin, ülkelerine ise mutlu döndüğünü dile getirdi.
Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret eden Hollandalı turistlerle yapılan araştırmaya göre, gelenlerin yüzde 47’si Türkiye’ye gelirken korktuğunu, ancak yüzde 96’sı tatil sırasında kendini emniyette hissettiğini, yüzde 89’u da bu yıl içinde tekrar tatile gelmek istediğini ifade etti.