Dünyadaki siyasi ve jeopolitik riskler arttıkça yatırımcıların altın talebi de hız kazanıyor. Küresel piyasalarda belirsizliklerin öne çıktığı her durumda altın güvenli liman arayan yatırımcıların ilk tercihi oluyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaptığı bir açıklamadan tutun da Hindistan ve Çin’de düğün mevsiminin gelmesiyle birlikte artan talep gibi birçok faktör altın fiyatlarını doğrudan etkiliyor. İç piyasalarda ise altının yönünü belirleyen etkenlerin başında kurdaki hareketlilik yer alıyor.

Son haftalarda doların yurtiçi piyasalarda değer kazanması, Kapalıçarşı’da altının yeni rekorlar kırmasına yol açıyor. Bu yıla 130.6 liradan başlayan 24 ayar altının gram fiyatı geçen cuma 158.8 liraya yükselerek tarihi zirvesini de gördü. Geleneksel olarak ‘kara gün dostu’ kabul edilerek biriktirilen altın, artık vatandaşlar için bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Altın fiyatlarının düştüğü dönemde biriktiren yerli yatırımcı, yüksek fiyatları da altın satmak için bir fırsat olarak görüyor. Kurdaki oynaklığa karşı korunmak isteyen yatırımcıların bu tercihi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün altın ziynet ve sikke üretiminin de patlama yapmasına neden oldu.

11.5 MİLYON ADET ÜRETİM

Cumhuriyet altınları, sikke ve ziynet olmak üzere iki grupta, beşlik, ikibuçukluk, birlik, yarımlık ve çeyreklik olmak üzere beşer çeşitten toplam 10 farklı çap ve ağırlıkta üretiliyor. Geçen yılın ilk 10 ayında 5 milyon 871 bin 666 adet Cumhuriyet Altını üreten Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, bu yılın ilk 10 ayında ise 11 milyon 563 bin 647 adet altın üretti. Vatandaşın hediyelik altın talebinin gramajı daha düşük olan ürünlere yönelmesi ile Darphane bu yıl ilk kez 1 gram ve yarım gram altın da üretmeye başladı. Muhtelif üreticiler tarafından piyasaya verilen gram altında ayar ve ağırlık problemleri yaşanması güvenli bir kaynak arayışını öne çıkarıyordu. Talebi gören Darphane yılın ilk 10 ayında 11 bin 720 adet gram altın üretti.

Verilere göre, Cumhuriyet ziynet altını üretimi, yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artarak 10 milyon 90 bin 467 adete ulaştı. Darphane’nin bastığı Cumhuriyet altın sikke miktarı ise 10 ayda 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 390 oranında artarak 1 milyon 460 bin 460 adete ulaştı.

GREMSE ALTINDA REKOR

Ziynet altın üretiminde en fazla artış yüzde 137 ile ikibuçukluk altında gerçekleşti. Yatırım amaçlı altın türleri arasında en pahalı olan ve 2.5 adet tam altına eşit olan gremse (ikibuçukluk) altınlardan 10 ayda 157 bin 790 adet basıldı. Çeyrek altın üretimi ise 10 ayda yüzde 82.1 artarak 7 milyon 659 bin 770 adete, yarım altın üretimi yüzde 59.2 artarak 1 milyon 54 bin 385 adete, birlik altın ise yüzde 89.9 artarak 1 milyon 216 bin 197 adete ulaştı. Beşibiryerde olarak da bilinen beşlik ziynet altın üretimi ise yüzde 36.3 artarak 10 ayda 2 bin 325 adet üretildi.

07szt08a_ist-izm-ant-ank-trb

Yatırımcı kısa vadede kâr bekliyor


İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, küresel piyasalar ve yurtiçinden gelen her olumsuz gelişme ve haberin altına olan ilgiyi arttırdığını belirterek, “O yüzden kara gün dostu ve güvenli liman olarak tabir ediliyor. Altın, sadece güvenli liman değil. Dünyanın tek ortak para birimidir” yorumunu yaptı. Yastık altında tutularak acil ihtiyaçlar için saklanan altında durumun değiştiğini ve “al-sat” dönemine geçildiğini ifade eden İşler, şöyle devam etti: “Kısa vadelerde yatırımcısına kazandırıyor. Eskiden uzun vadede yastıktan çıkarmak ve kâr etmek amacıyla alınırdı. Son zamanlarda ise her şey hızlandı, iki haftada bir rekor kırmaya ve yeni rekorları denemeye başladı.”

Dövize ve TL’ye güvenilmiyor


Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise geçtiğimiz yıl aralık ayında hükümetin yaptığı ‘altın alın’ çağrısını hatırlatarak, “Dövize olan ilginin azaldığını görüyoruz. Vatandaş Türk Lirası’na uygulanan yüzde 13’e varan faize de, dövizdeki dalgalanmaya güvenmiyor. Yurtiçinde Türk Lirası cinsi yatırım araçlarında cazip olmasına rağmen, altın tercih ediliyor. Altının onsunun gerilemediğini veya gerilemelerde alıcının geldiği görüyoruz. Biraz da özellikle büyük fonların elinde yüklü miktarda para var, bunu biraz altına yöneltmek suretiyle altında trade amaçlı işlemler de yapılıyor” dedi.