AKP hükümeti, hazırladığı torba tasarıyla vatandaşı zam bombardımanına tuttu. Ancak tasarıda yabancı bir sigara firmasına halkın sağlığı üzerinden milyarlarca dolar para kazandıracak ‘adrese teslim’ gizli bir maddenin de yer aldığı ortaya çıktı. Uluslararası sigara firmasının, sadece kendisine yarayan bu maddeyi tasarıya koydurabilmek için Türkiye’de 700 milyon dolar yatırımla ‘dumansız sigara’ fabrikası kurma sözü verdiği ifade ediliyor. Tasarıdaki bu madde yasalaşırsa TBMM, dünyada sadece bir firmaya para kazandıracak bir yasaya da onay vermiş olacak.

68’İNCİ MADDEYE GİZLENDİ

Sadece bir tek firmanın işine yarayan sigara maddesi, motorlu taşıtlar vergisine yüzde 40 zam yapan torba tasarının 68’inci maddesine adeta gizlenerek yazıldı. Aynı zamanda vatandaşa ucuz sarmalık tütünü yasaklayıp uluslararası sigara markalarına mecbur bırakan bu maddeye ilk kez “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri” ifadesi eklendi. Maddenin iki ayrı fıkrasında yapılan değişikliklerle, ‘yeni tütün mamullerinin’ hem Türkiye’de üretilmesine hem de bu ürünü üretenlerin yurt dışından ithalat yapmasına izin verildi.
Tütün yasasına “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri” ifadesiyle giren bu ürün, dünyada ‘dumansız sigara’ olarak biliniyor.

SADECE 1 FİRMA ÜRETİYOR

Ancak tanımı yapılan bu sigarayı dünyada sadece bir yabancı sigara şirketi üretiyor. Şirket, dumansız sigaranın üretim patentini aldığı için dünyada hiç kimse bu sigarayı üretemediği gibi ithalatını da yapamıyor. Bu nedenle torbaya eklenen yeni madde, sadece bir şirketi işaret eden ‘adrese teslim yasa’ olarak ifade ediliyor.

Tarifi yapılan yeni sigara, elektronik ısıtma cihazı ile içerisinde tütün bulunan kapsülden oluşuyor. Cihaz ayrı, sigara paketi içinde bulunan 20 adet kapsül ayrı satılıyor. Son dönemde yaygınlaşan elektronik sigaralardan farklı olarak kapsüllerde likit (sıvı) değil normal tütün bulunuyor.

SİGARA KULLANIMINI ARTIRIR

Sigara görünümlü cihaz kapsüldeki tütünü yakmadan 350 derecede ısıtıyor, böylece ortaya duman çıkmıyor. Ancak bu ürünün sağlığa zararlı olmadığına ilişkin Dünya Sağlık Örgütü dahil hiçbir güvenilir kurumdan rapor alamadığı ifade ediliyor. Üstelik, duman çıkarmadığı için yeni nesil bu ürünün uçaklar dahil kapalı ya da açık her ortamda tüketilebileceği, bu nedenle de sigara kullanımını olağanüstü düzeyde artırabileceği ifade ediliyor.

AB’ye uyum içinmiş


Bugüne kadar AB’ye uyum yasalarını beklettiği için eleştirilen hükümet, Türkiye’de yeni bir sigaranın kullanılması ve ithalatına izin veren kritik maddeyi, “AB’ye uyum” gerekçesiyle açıkladı. Maddenin gerekçesinde, AB’nin 2014 yılında tütünle ilgili mevzuatını değiştirdiği, Türkiye’deki tütün mevzuatının AB ile uyumlaştırılması için yasada gerekli değişikliklerin yapıldığı belirtildi.