Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, hükümetin anti demokratik ve hukuk dışı uygulamaları, ekonomik istikrarsızlık ve yabancı ülkelerle yaşanan gerginlikler yüzünden yabancı sermayenin Türkiye’den ürküp başka ülkelere kaçtığını söyledi. Bunun da hem işsizliği hem de dış borçları artırdığını belirten Nazlıaka, hükümetin toplumu gerip yabancı yatırımcıyı kaçıran uygulamalarının faturasının işsizlere çıktığını ifade etti.

DEMOKRASİ YOKSA GELMEZ

Yurtdışından doğrudan yatırım amacıyla Türkiye’ye gelen yabancı sermaye girişinin her geçen yıl daha da azaldığını vurgulayan Nazlıaka, 2011 yılında 16 milyar 136 milyon dolar olan girişin 2016 yılında 6 milyar 899 milyon dolara gerilediğini bildirdi. Son 5 yılda doğrudan yatırım sermaye girişindeki azalmanın yüzde 57’ye ulaştığına işaret eden Nazlıaka, “İstihdam açısından büyük önem taşıyan imalat sanayinde uluslararası doğrudan yatırım girişi 2015 yılında 4.2 milyar dolarken 2016 yılında 1.7 milyar dolara gerilemiştir. Hiç şüphesiz bu düşüş, işsizliğin niçin arttığını net bir şekilde açıklamaktadır” dedi.
Nazlıaka, yabancı yatırımcının bir ülkeye gelmek için şeffaflık, hesap verebilirlik, rekabette fırsat eşitliği ve adil bir ortamın varlığına baktığını Türkiye’de böyle bir ortamın her geçen gün daha kaybolduğunu belirtti. Nazlıaka, “Demokrasisi sürekli sorgulanan, insan hak ve özgürlükleri alanında her geçen gün geriye giden, dünyanın farklı ülkeleri ile yerli yersiz sürekli diplomatik kriz yaşayan bir ülkeye kimse yatırım yapmaz. İç politikada milliyetçi muhafazakâr kitleleri coşturmak için kullanılan siyasal dilin faturasını iş ve emek dünyası ödemektedir. AB ülkeleriyle yaşanan krizlerin bedeli her geçen gün ağırlaşmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

AÇIK BORÇLA KAPATILIYOR

Nazlıaka, yabancı yatırımcıların çekilmesi nedeniyle Türkiye’nin sermaye ve yatırım açığını yabancı borçlanmayla kapatmak zorunda kaldığını, bu yüzden ülkenin dış borç yükünün hızla arttığını bildirdi. 2003 yılında 144 milyar dolar olan Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 2017’nin ilk üç ayında 412 milyar dolara çıktığını ifade eden Nazlıaka, aynı dönemde dış borcun milli gelire oranının ise yüzde 45.9’dan yüzde 49’a fırladığını bildirdi.

18szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Üzeri örtülü kriz yaşanıyor


Aylin Nazlıaka, özel sektörün borçlanarak ayakta kaldığını söyledi. Nazlıaka, “Borcu borçla çeviren Türkiye’yi zor günler bekliyor. Taşıma su ile değirmen dönmez. Artık Katar gibi ülkelerden gelen paralar da bu deliği kapamaya yetmiyor. Üzeri sıcak parayla örtülen kriz büyük bir yangına dönüşecektir. Hükümeti derhal etkili ve kalıcı önlemler alması konusunda uyarıyorum” diye konuştu