Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, ekonominin 3’üncü çeyrekte yüzde 8’in üzerinde büyüyeceğini, yılın tamamında ise yüzde 6’lık bir büyüme beklediklerini aktardı. Ancak Erbil, yatırımın büyümeye katkısının istenilen düzeyde olmadığını da söyledi. Türkiye ekonomisinin büyümesine farklı alanlardan katkı geldiğini, ihracatın ve turizmin destek verdiğini kaydeden Erbil, alınan tedbirlerin ekonomiyi canlandırdığını ancak, halen yurtdışı yatırım akımında geçmiş yılların dinamiğine kavuşulmadığına dikkat çekti.

06-fuat-erbil Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil

SICAK PARAYA DİKKAT


Erbil, Garanti Bankası’nın yeni hizmet modelinin tanıtım toplantısında gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayındaki olası faiz artışının piyasalara etkisini değerlendiren Erbil, FED’in aralıkta faiz artırmasının piyasalarda ciddi anlamda sıkıntı yaşatmayacağını belirterek “Gelişmekte olan piyasalar açısından likiditenin hızı ve hacminin ne olacağı önemli” dedi. Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının ekonomiye etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, “Alınan kararlar sert. Rasyonel bir diplomatik yaklaşımla en kısa zamanda sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Aklıselimle çözülmesinden yanayız” dedi. Bu konu çözüldüğü takdirde piyasalara etkisinin kalıcı ve negatif olmayacağını belirten Erbil, “An itibarıyla bu sorun ne zaman çözülür en ufak bir fikrim yok. Çoğu insan da bu konuda net bir fikir beyan edemez” diye konuştu.

VEZNELER KALKIYOR


Garanti Bankası’nın yeni hizmetine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Fuat Erbil, ürün ve servislerdeki dijitalleşme sürecini şubelerdeki değişimle bütünleştirdiklerini dile getirdi. “Bu modelde ‘tek noktada hizmet’ yaklaşımıyla müşterimize verdiğimiz hizmetin kalitesini ve hızını artırıyoruz. Tüm iş süreçlerimizi ve operasyonumuzu sadeleştiriyoruz, dijitalleştiriyoruz” diye konuşan Erbil, Türk bankacılık sektöründe, gişesiz bankacılık dönemini başlatacaklarını belirtti. Erbil, sistemin çalışan sayısı anlamında bir tasarruf sağlama amacı olmadığının da altını çizdi.

200 MİLYON LİRALIK YATIRIM


Her biri için 300 bin TL yatırım yaparak şubeleri dijitalleştirdiklerini anlatan Erbil, 70 şubeyi dönüştürdüklerini, 950 şubenin tamamı için yaklaşık 200 milyon lira yatırım yapacaklarını kaydetti. Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredilerde boşalan limitlerin yeniden kullandırımının gündeme gelebileceğini aktaran Erbil, şu anda KGF kapsamında 200 milyar lira kullandırıldığını, kalan 50 milyar TL’lik kaynağın ne şekilde kullanılacağını henüz bilmediklerini söyledi.