Alışveriş merkezlerinde yüzde 50’lere kadar düşen ziyaretçi sayıları, perakende yatırımlarını yavaşlattı. Yeni AVM yatırımlarında geri dönüş sürelerinin çok uzadığını ve dolardaki artış nedeni ile kira ciro rakamlarında hâlâ sıkıntı yaşandığını kaydeden İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, “2017’de AVM’ler tarafında hem yeni proje çok fazla yok, hem de biz yeni lokasyonlar yerine olmadığımız var olan projelere gireceğiz. Bu yıl pek çok AVM açılışı da ertelenmiş durumda. Bundan sonra verimlilik esasına göre çalışmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Bu yıl 3 mağaza için sözleşme imzaladıklarını 5 mağazayı ise kapatmayı planladıklarını kaydeden Kızıltaş, sektördeki gidişatı, “Belirsizliğin olduğu bir ortamda iş yapıyoruz. Uzun vadeli planlar yerine artık daha kısa vadeli stratejiler ile hareket ediyoruz. Gelecek 5 yıl için yol haritamız hazır ancak revizyona gidebiliriz” ifadeleri ile yorumladı.

DOLAR ETKİLİ


Geçen yıl dolardaki dalgalanma nedeni ile ilk etapta kira ciro oranlarının yüze 13’ten yüzde 17’ye çıktığını belirten Kızıltaş, bazı AVM’lerin hızlı tepki vererek düzenlemelere gittiğine işaret etti. Kızıltaş, üretimde ise girdilerin yüzde 40’ının dolar bazlı olduğuna dikkat çekti.

YURT DIŞINA AÇILACAK


Bu yıl İnci Deri’nin 100. yılını kutladığını ve perakende sektöründe bir asrı deviren tek marka olduklarını hatırlatan Kızıltaş, deri ceket koleksiyonu, İnci Atölye ve Gamze Saraçoğlu ortaklığı ile hazırlanan 100. yıl koleksiyonlarını devreye alacaklarını anlattı. Kızıltaş, 2016’yı 220 milyon TL ciro ve 1.8 milyon satış adediyle kapattıklarını, bu yıl 280 milyon TL ciro planladıklarını açıkladı. Bu yıl iç pazardaki riskleri hedge etmek için yurtdışı açılımına ağırlık vereceklerini belirtti. Kızıltaş, “Yurtdışında 5 mağazamız var. 2 yılda 20, 5 yılda 40 mağaza açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.