Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) toplantısında Yüksekova ve Cizreli işadamlarının açtığı pankart üzerine bu iki ilçeyi il yapma sözü vermesi Hakkari’de yıkım etkisi yaptı.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Biz ekonomiyi büyütmeye çalışırken, bu sürpriz karar büyük hayal kırıklığına neden oldu. Hakkari referandumda AKP’ye verdiği oyu yüzde 12.6’dan yüzde 32.4’e çıkardı. Bu oy artışı il kalmak için mesajdı. Çok üzgünüz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı gün Yüksekova ve Cizre’ye il olma sözünü vermesi büyük bir karamsarlığa yol açtı. TOBB’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinledikten sonra sergiye katılan Hakkari TSO Başkanı Servet Taş, “Nasıl oldu anlamadık, bir anda Yüksekova ve Cizre pankart açıp il olmak istediklerini söylediler. Sayın Cumhurbaşkanı da hemen söz verdi. Çok üzgünüz” dedi. Sergi için Hakkari’den Ankara’ya gelen AKP kadın kolları temsilcileri de sürpriz haberin şokunu yaşadı.

“Ankara-Hakkari Kardeşlik Köprüsü” temalı “El Dokuması Hakkari Kilimleri ve Kapılıkları” sergisinde Hakkarili kadınların el sanatları sergilendi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in eşi Oya Özdebir’in organize ettiği serginin geliri Hakkarili kadınlara destek olarak gidecek. “Ankara-Hakkari Kardeşlik Köprüsü” temalı “El Dokuması Hakkari
Kilimleri ve Kapılıkları” sergisinde Hakkarili kadınların el sanatları
sergilendi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in eşi Oya Özdebir’in organize
ettiği serginin geliri Hakkarili kadınlara destek olarak gidecek.


OY VERDİK, BEKLEMİYORDUK

Oda Başkanı Taş, yeni gelişmeyi değerlendirirken Hakkari’nin 10 bin yıllık çok köklü bir kültüre ve geçmişe sahip olduğunu, alimler ve evliyalar kenti olarak bilinen Hakkari’ye 1936 yılında yüce Meclis tarafından il kimliği verildiğini söyledi. 81 yıldır taşıdıkları bu kimliğin ellerinden alınmasının kentte büyük maddi ve manevi travmalara neden olacağını ifade eden Taş, “Terörde en büyük bedeli veren Hakkari referandumda yüzde 32.4 ‘evet’ oyu verdi. Oysa önceki seçimde AKP’ye yüzde 12.6 oy çıkmıştı. Verdiğimiz bu oylara rağmen ilçeye dönüşürsek ciddi küskünlükler yaşanacaktır” uyarısında bulundu.

Başkan Taş, işadamları olarak yeni fabrikalar yapmaya, ekonomiyi büyütmeye, kentteki 22 bin gence iş bulmaya çalıştıklarını,
ilçeye dönüşmeleri halinde tüm uğraşlarının boşa gideceğini söyledi. İli kaybetmenin vahim sonuçları olacağına işaret eden
Taş, “İlçe olursak kentteki 7 bin memur, aileleriyle birlikte 35 bin kişi göç eder. Esnaf batar, işadamı batar. Ekonomi durur. 22 bin işsiz gence en az o kadar daha işsiz katılır. O zaman biz 44 bin genci ne yapacağız, nereye bırakacağız” dedi.

'ANKARA KARDEŞ KENTE KIYMASIN'

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari ile Ankara’nın 31 Aralık 2016’da ‘kardeş kent’ olduğunu da hatırlatırken, “İlçe olursak Ankara kardeşini kaybedecek. Kardeşinize kıymayın” çağrısı yaptı. Sergi boyunca Hakkarili işadamlarından ve esnaftan telefon alan Taş, Hakkari’ye yatırım yapan işadamlarının haberle birlikte iflası konuşmaya başladığını söyledi.

[custom_content title="CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 73. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında 'Hakkari ile Yüksekova'yı yan yana getirdiğiniz zaman Hakkari'yi nasıl şehir yapmışlar diye şaşarsınız. Buraları iyi gezmiş, görmüş birisi olarak konuşuyorum. İşte şimdi bir kalkınma hamlesi yapacaksanız önce buna şehircilikten başlayacaksınız. Eğer şehircilikte bu işi başaramamışsanız zaten yatırımlarda da bu işi başaramazsınız.' ifadelerini kullanmıştı.">