Hükümet, zeytinliklerin yatırım adı altında talan edilmesinden geri adım atmıyor. Zeytinliklerin yatırıma açılmasını öngören torba tasarı, TBMM Sanayi Komisyonu’ndaki tartışmalı görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu’nda bugünden itibaren görüşülmeye başlanacak. Tasarıyı hükümet adına savunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Tarım Bakanı Faruk Çelik, önceki gün sürpriz bir kararla ülke genelindeki zeytin temsilcilerini Ankara’ya çağırdı.

‘TASARIDAN ÇIKARIN’

Zeytin üreticilerinden sanayicilerine, ihracatçısından konseyine kadar tüm temsilciler Ankara’ya gelince, toplantının Meclis’te ortak yapılmasına karar verildi. Böylece AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş başkanlığında yapılan toplantıya bakanlar Özlü ve Çelik’in yanı sıra tasarıyı genel kurulda savunacak TBMM Sanayi Komisyonu’nun Başkanı Ziya Altunyaldız da katıldı. Sektör temsilcileri daha sonra Tarım Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı ile teknik bir toplantı yaptı.
Toplantıda zeytin temsilcileri tek tek söz alırken, hepsi de zeytinlikleri yatırıma açan maddenin tasarıdan çıkarılmasını istediler. Daha önce komisyonda 2 maddenin tasarıdan çıkarıldığına işaret eden zeytin temsilcileri, zeytinliklerle ilgili yaşanan sorunların çözümü için zeytin temsilcilerinin de içinde olduğu yeni bir çalışma grubu oluşturulması ve sadece zeytinleri kapsayan yeni bir yasal düzenleme çıkarılmasını talep ettiler. Toplantıda zeytine yönelik tek aykırı ses ise Gemlik’ten gelen muhtarlardan çıktı. Belediyenin getirdiği belirtilen muhtarlar, zeytin ağacını kesemedikleri için dirilerine ev, ölülerine mezar yapamadıklarını söylediler. Elitaş, zeytincilerin aksine muhtarların tasarının yasalaşmasını istedikleri açıklamasını yaptı.
Görüşmeye ilişkin SÖZCÜ’ye konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Direktörü Mustafa Tan, “Sektörün tamamı oradaydık. Sektör temsilcilerinin tamamı tek bir görüş bildirdik. Diğer iki madde çıktığı gibi, son maddenin de çıkarılmasını istedik. Bakanlar ve başkanlar bizi dinlediler, kararı sonra açıklayacaklarını söylediler. Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Sektör istemezse çekeriz’ sözünü hatırlattık. Sektörün görüşü alınmadan bu şekilde gelmesinin herkese sıkıntı yaratacağını anlattık” dedi. Tan, muhtarların toplantıya niçin geldiğini anlayamadıklarını da belirtirken, muhtarların zeytin sektörünü temsil edemeyeceğini ifade etti.

Rant peşindeler mi?

Daha önce, “Zeytinleri keserseniz hak divanında hesap verirsiniz” diyerek TBMM Sanayi Komisyonu’nu terk eden  zeytinyağı sanayicisi ve konsey üyesi Murat Narin, toplantıda, “Bu tasarıyı kim istiyor” diye sordu. Zeytinliklerin kesilmesinden kimin yarar sağlayacağını merak eden Narin, “Muhtarlar zeytinliklerin imara açılmasını istedi. Herhalde zeytinleri kestirip rant elde edecekler” diye konuştu.

3

CHP’liler TBMM’de zeytin ağacı dikti


CHP milletvekilleri Orhan Sarıbal, Tur Yıldız Biçer, Ali Şeker, Onursal Adıgüzel ve Mehmet Tüm, zeytinlik sahalarını sanayileşmeye açan kanun tasarısını protesto etmek için TBMM 4 No’lu kapının önüne zeytin ağacı dikti. Mehmet Tüm, yer üstünün yer altından daha değerli olduğunu kaydederek, “750 bin aile zeytinden geçimini sağlıyor. AKP’ye çağrı yapıyoruz. Bir an önce bu tehlikeli anlayıştan vazgeçin” dedi. Orhan Sarıbal da zeytinliği yok etmenin insanlığı yok etmek anlamına geldiğini söyledi. Sarıbal, “Belleğimizi, kültürümüzü, tarihimizi, doğamızı yok etmektir. Biz zeytine bakınca, barışı, kardeşliği, dayanışmayı görüyoruz” diye konuştu.

Sanayi, talan ile değil Ar-Ge ve hukukla büyür


CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, zeytinlik sahalarını sanayileşmeye açan kanun tasarısına tepki gösterdi. Tasarıyla ilgili komisyon görüşmelerinde, muhalefetin haklı eleştirileriyle bazı düzeltmeler yapıldığını ancak başta zeytinliklerle ilgili düzenleme olmak üzere pek çok konuda önerilere kulak tıkandığını ifade eden Budak, “İmalat sanayisinin temel sorunu araziymiş, zeytinliklermiş, meralarmış gibi sürekli aynı konu TBMM’nin gündemine getiriliyor. Tüm muhalefet itiraz ediyor, partili, partisiz halkımız karşı çıkıyor. Hani milli irade her şeyin üstündeydi?” diye sordu.

KILIF OLMASIN

“Üretim reformu” diye getirilen tasarıda orta gelir tuzağını aşmayı sağlayacak, yüksek katma değerli üretim alanında gerçekten sıçrama yaptıracak bir unsur olmadığını belirten Budak, “Günü kurtarmaya dönük bir takım iyileştirmelerle sanayinin yapısal sorunları çözülemez. Yüksek katma değerli üretim, zeytinliklerle değil Ar-Ge ile özgür akılla, yaratıcılıkla olur, hukukla, demokrasiyle olur. Sanayiye verilecek küçük destekler, zeytinliklerin talanı için kılıf olarak kullanılmamalı” dedi.