Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı Emlak Konut GYO yine çok konuşulacak bir operasyona imza attı. Sayıştay’ın, TOKİ’den değerli arsaları ihalesiz ucuza alıp yüksek kârlarla satışa sunarak haksız kazanç sağlamakla eleştirdiği, sivil toplumun, hormonlu binalarla kent estetiğini bozmakla ve imar planlarında “hülle” yaptırarak yargı kararlarının arkasından dolanmakla suçladığı Emlak Konut GYO, bu defa yüzde 50.66’sına borsada sahip olan hissedarlarını ve kendisiyle iş yapan müteahhitleri kızdıracağa benziyor.

ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

Geçtiğimiz hafta Türkiye gayrimenkul piyasasında görülmemiş bir satın alma gerçekleştiren Emlak Konut GYO, iki yıl önce ihale ettiği ve henüz çivi bile çakılmayan arazisi üzerinde inşa edilecek projeden 842 milyon liraya ofis satın aldı. Geçmişte, yapımı tamamlanan projelerde müteahhit firmaların satamadığı gayrimenkulleri aldığı için eleştirilen Emlak Konut GYO böylece ilk defa “maketten” mülk edinmiş oldu. İhaleyi kazanan ortak girişim grubu ise, finansal açıdan büyük bir rahatlama yaşadı. İşte, Türk gayrimenkul piyasasında bugüne kadar görülmeyen operasyon şöyle gelişti:

4 MİLYARLIK PROJE

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar üzerinde Fen İşleri Binası, EGO Otobüs Dairesi, hangarlar ve otoparkın bulunduğu Yenimahalle’deki 124 bin 475 metrekare büyüklüğe sahip araziyi Mayıs 2013’te TOKİ’ye 500 milyon liraya sattı. Emlak Konut GYO Nisan 2014’te araziyi 600 milyon liraya TOKİ’den aldı ve Temmuz 2014’te arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yoluyla ihaleye çıkardı. Ancak tek teklif gelmesi ve yeterli rekabet ortamının oluşmamasından dolayı ihale iptal edildi. Mayıs 2015’te Emlak Konut yeniden ihaleye çıktı. Toplam 4 milyar 194 milyon lira toplam gelir ve bu gelirden Emlak Konut’a 1 milyar 258 milyon liralık pay teklif eden Pasifik İnşaat ve Çiftay İnşaat ortaklığı ihaleyi kazandı. Temmuz 2015’te iki firma ile Emlak Konut sözleşme imzaladı ve Merkez Ankara adlı proje için yasal süreç başladı. İhale tarihi üzerinden iki yıla geçmesine rağmen Pasifik - Çiftay ortaklığı inşaata başlamadı.

6merkezankara3

İHALE İLANI FARKLI

Başkent’in en büyük imarlı arazisi üzerinde hayata geçirilecek olan ve üzerinde ofis, konut, otel ve alışveriş merkezinin yer aldığı proje için Emlak Konut GYO, geçtiğimiz cuma akşamı Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bir açıklama göndererek, Merkez Ankara’dan 145 bin 118 metrekare büyüklüğünde 144 adet ofis satın aldığını duyurdu. 714 milyon 186 bin 450 lira + KDV (toplam 842 milyon 710 bin 11 lira) bedel ödenen ticari alanları için 16 taksit yapılacağını bildiren Emlak Konut GYO, satın alma işlemini ihale sözleşmesine atıfta bulunarak açıkladı. Şirket, “ihale sözleşmesinin 3. maddesinin “C” bendinde, şirketimiz tarafından projeden satın alınması gereken ticari ünitelerin nitelikleri ve birim metrekare bedelleri belirlenmiştir” dedi. Bu açıklama akıllara, “ihale ilanı ile imzalanan sözleşmedeki şartlar farklı mı” sorusunu getirdi. Çünkü söz konusu arsa için yayınlanan ihale ilanında, Emlak Konut GYO’nun en fazla 50 bin metrekare büyüklüğe sahip ofis alanını satın alabileceği ifade ediliyordu. İlanda, “ofislerin satışa sunulmuş ve satışının gerçekleşmemiş olması ve yüklenicinin yazılı talebinin şirket tarafından uygun bulunması şartı ile” Emlak Konut GYO’nun projeden ticari gayrimenkul alabileceği belirtiliyordu.

Müteahhidin eşi AKP MKYK üyesi


Merkez Ankara projesinin ihalesini kazanan firmalardan Pasifik İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan’ın eşi Asuman Erdoğan 2012 yılından bu yana iktidar partisi AKP’nin en üst karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi.

6fatiherdogan1_832211

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi Rize Güneysulu olan Fatih Erdoğan, Ankara’da TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği Next Level projesiyle adını duyurdu. Hali hazırda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çayyolu Rekreasyon Vadisi olarak tanımladığı alanda Mamak’ta kentsel dönüşüm inşaatı karşılığında aldığı arsada Next Level’ın Çayyolu projesini hayata geçiriyor. Pasifik İnşaat’ın bugüne kadar yapımını üstlendiği üç projenin de kamu ortaklığıyla olması dikkat çekiyor.

İlk kez temettü vermedi


Emlak Konut, bu yıl 2016’daki 1 milyar 761 milyon liralık net kârından nakit temettü dağıtmayacağını duyurdu. Buna gerekçe olarak 2016 yılında alınan arsa yatırımlarına ödeme yapılacak olması ve 2017 yılındaki alımı planlanan arsaların dikkate alındığı belirtildi. Şirket böylece tarihinde ilk kez nakit temettü dağıtmamış oldu. Şirket genelde dağıtılabilir net kârının yüzde 40’ını temettü olarak veriyordu.

merkez-ankara2


Metrekaresi 5 bin lira

Merkez Ankara projesi 22 bloktan oluşacak ve içerisinde toplam 3 bin 230 bağımsız bölüm yer alacak. 2 bin 20 adet konut, 1208 ofis, 1 otel ve 1 AVM’nin bulunacağı projenin çevresi önemli ulaşım arterleri ile çevrili. Ankapark gibi büyük kamu yatırımlarının yanında yer alan Merkez Ankara projesi, stadyum, tren garı, büyük alışveriş merkezleri, hipodrom gibi önemli yerlere yakın bir konumda.

YÜZDE 10 DEĞER ARTIŞI

Emsale dahil 560 bin metrekare inşaat alanına sahip projede, ofisler 264 bin 281 metrekare, konutlar 175 bin metrekare, alışveriş merkezi 153 bin 471 metrekare ve otel 39 bin 819 metrekare büyüklüğünde olacak. Projeyle ilgili 20 Nisan 2017 tarihli değerleme raporuna göre, hali hazırda ofislerin metrekaresi 5 bin lira, otelin 5 bin 750 lira, meskenlerin 4 bin 500 lira, AVM’nin 8 bin 500 lira değerinde. Raporda proje tamamlana kadar bu birim değerlerinin her yıl yüzde 10 artmasının beklendiği ifade edildi.