Satış fiyatının yanı sıra oda sayısı, metrekaresi gibi özellikleri uygun olsa dahi, satılık evin doğru değerlendirilmesi ve gerek duyabileceği tadilat ve tamir içeren yenileme bütçesinin doğru hesaplanması da ayrı bir önem taşıyor. Bir başka deyişle, satın alınması düşünülen konutun detaylı incelenmesi ve gerektirdiği yenilemelerin kapsamı ile maliyetinin listelenmesi ihmal edilmemesi gereken konuların başında gelmelidir.

Peki ilk kez konut satın alacaklar bir ev incelemesinde nelere dikkat etmeli?




  1. Dairenin içi ne kadar bakımlı ve temiz olursa olsun, bulunduğu binanın yaşını öğrenmek pek çok ipucu verebilir. Yaşı 25’in üzerinde olan bir binanın, yenileme ve sağlamlaştırma amaçlı olarak kentsel dönüşüm kapsamında yıkıma gitme ihtimali yüksek olabilir.

  2. Satılık evin bulunduğu binanın deprem raporunu incelemeden satın alma işleminin yapılmaması hayati bir karar olabilir.

  3. Yine bulunduğu bina ile ilgili dikkat edilecek konulardan biri de çatı güvenliğine sahip olmamasıdır. Bu kriter, villa tipi evler için de geçerlidir.

  4. Evin cephesi ve bulunduğu bölge nem oranı hakkında bilgi verebilir. Özellikle kuzeye bakan evlerin nem oranı yüksek olmakla birlikte, ev sahiplerinin sağlıklarını uzun zaman sonucunda etkilememesi için birtakım önlemler almak mümkündür.

  5. Evin iç bölümü ile ilgili ise tesisat kontrolü, elektrik sistemi (kablo bağlantılarının sağlam ve güvenilir olduğunun teyit edilmesi vb.) ve aydınlatma ile ilgili kontroller satış fiyatı üzerine eklenmesi gereken önemli gider kalemleri arasında yer alabilir.

  6. Satın alınacak evin kombili olması durumunda kombinin çalıştığına ve bakımlarının zamanında ve düzenli olarak yapıldığına dair belgelerin kontrolü gereklidir. Ek olarak mevcut radyatörlerin de kontrol edilmesi, eve taşınılmasının ardından yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı önlem niteliği taşıyabilir.

  7. Ayrıca, ısınma sistemi kadar soğutma sisteminin de kontrolünün satış sözleşmesi imzalanmadan yapılması, gerektirdiği masraf miktarına göre konutun satış fiyatını etkileme etkisi taşıyabilir. Tüm bu nedenlerle ilk kez ev satın alacaklar için yapılan tavsiyelerin başında gelenlerden biri de evin enerji verimliliğinin gözden geçirtilmesidir.


Kaynak: Zingat