Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2017 yılının Nisan ayına dair istatistikleri de bu artışı destekler nitelikte. TÜİK verilerine göre, Nisan 2017’de ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayı olan Nisan2016’ya göre yüzde 29,6 oranında artış kaydetti. Ülke genelindeki konut satışlarının ise yüzde 37,9’u ipotekli satışlara ait.

İpotekli konut satın alanlar, genellikle bankaların konut kredisi tekliflerinden yararlanıyor. Bankalar, belirli miktarda bir peşinatı olan ve ev sahibi olmak isteyenlere farklı vadelerde konut kredisi sunarken, kredi karşılığında alınan eve ipotek koyuyor. Böylelikle kredi ödemesinde bir aksama yaşanması durumunda banka kendini garantiye almış oluyor.

Konut kredisinin tamamlanacağı süreye kadar taşınmaz, ipotekli kategorisine dâhil oluyor. İpotekli konutların satışı da, konut kredisi bitmeden bazı durumlarda mümkün oluyor. İpotekli ev alacakların öncelikle ipotekli evini satacak kişiyle özel olarak anlaşabiliyor. Örneğin; konut kredisinin kalan borcunu üstüne alabiliyor ve kredi taksitlerini ödemeye devam edebiliyor.

İpotek, bir çeşit “rehin hakkı” olarak değerlendiriliyor. Gayrimenkul için rehin durumu söz konusu olduğunda ise ipotek işlemleri devreye giriyor. İpotek işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle sıralanıyor:
İpotekli bir konut için rehin kurma işlemi tapuda gerçekleştiriliyor. Bir gayrimenkulün haklar bölmesine yazılarak kayıt altına alınan rehin hakkının tescili, ipotek işlemlerini kapsıyor.

Rehin hakkı tescilinde kayıt altına alınan bilgiler arasında rehin türü, alacaklının bilgileri, alacağın toplam değeri, faiz oranı, tevmiye numarası, rehin süresi ve derecesi vb. yer alıyor. İpotek belgesi de tapuda gerekli işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte yevmiye alımının ardından çıkartılıyor. Bir başka deyişle ipotek belgesine istek üzerine sahip olunuyor. Bu durum Medeni Kanun’un 882’nci maddesinde de karşılık buluyor. İlgili tapu müdürü veya müdür yardımcısının imzası ve mührünün bulunması şartına sahip olan ipotek belgesi sayesinde, ipoteğin tesis edildiği gayrimenkul bilgisinden ipoteğin bedeli, faizi, derecesi, maliği ve alacaklısı gibi ipotek akit belgesindeki bilgiler bir arada bulunuyor.

Kaynak: Zingat