Afet riski altındaki konutlarda yaşayan kat malikleri ya da kiracılar için uygun şartlarda kentsel dönüşüm kredisi sunuluyor. 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında bulunan riskli bölgelerdeki binaların yenilenmesi için bankalar farklı vade ve şartlarda kentsel dönüşüm kredisi sunuyor. Peki kentsel dönüşüm kredisi nedir? Konut kredisinden farkı nedir? Kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmak için ne yapmalı? İşte kentsel dönüşüm kredisi ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi; Resmi Gazete’de yayınlanan 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında bulunan riskli bölgelerde bulunan konutlarda yaşayan kat malikleri ve kiracılar için sunulan kredi türüdür. Kentsel dönüşüm kredisini konut kredisinden ayıran en önemli özellik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu krediyi çekenlere faiz kolaylığı sağlamasıdır. 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bina tespit edilerek dönüşüme tabi tutulan binalardaki hak sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012/3803 sayılı Bakanlar Kurulu kararınca faiz desteği veriliyor.

Kentsel dönüşüm kredisi almanın şartları

Bu krediyi herkes alamıyor. Kentsel dönüşüm kredisi kullanabilmek için bazı kriterleri yerine getirmek gerekiyor. İşte kentsel dönüşüm kredisi alabilmenin şartları:

  • Kentsel dönüşüm kredisi kullanabilmek için, konutun “Riskli Alan”da yer alması ve bunun teknik raporlarla tespit edilmesi gerekiyor.

  • Bu rapor sonrasında müteahhit anlaşması yapılmalı ve riskli yapı anlaşma ile tahliye edilmelidir.

  • Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 125 bin TL’dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 125 bin TL ’yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 625 bin TL olabiliyor.

  • Konut için yıllık yüzde 4 (aylık yüzde 0,33) ve azami 120 ay vadede, işyeri için ise yıllık yüzde 3 (aylık yüzde 0,25) ve azami 84 ay vadede faiz desteği sağlanıyor.

  • Kentsel dönüşüm kredisi kullananlar kira yardımı alamıyor.


Kaynak: Zingat