146 dönüm üzerine kurulacak ve marina, çarşı, otel birimleriyle 4 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak olan Kıyı İstanbul Projesi, yarım milyar Euro'luk rekor bir yatırımla hayata geçiriliyor. Tarihi Mimar Sinan Köprüsü’nün bulunduğu Büyükçekmece'de göl ile denizin birleştiği noktadan başlayarak E5 karayolu paralelinde toplamda 1.200 metrelik sahil şeridi boyunca konumlanan dev projede 152 odalı otel, 1000 yat kapasiteli marina ve açık hava müzesi niteliğinde iki katlı çarşı yer alıyor. BRN Mimarlık’tan Yüksek Mimar Baran Uyan imzasını taşıyan projenin Çarşı bölümü 7 ünlü Avrupa şehrinin sembolü olan 32 ayrı binadan meydana geliyor. Türk kültürünün Avrupa’daki en güzel örneklerinden biri olan Saraybosna Caddesi de açık hava müzesi niteliğindeki Çarşı’yı süsleyen özel bir bölüm olarak yer alacak.

Avrupa şehirlerinin ruhu Kıyı İstanbul'da

Avrupa'nın mimari ve kültürel mirasını yansıtan ve Türk-Avrupa ortak fikirlerine köprü oluşturan projenin açık hava müzesini andıran Çarşı bölümü Avrupa'nın önde gelen kültür ve sanat şehirleri Budapeşte, Milano, Berlin, Amsterdam, Paris, Londra ve Viyana şehirlerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Saraybosna ise bu şehirlerle İstanbul arasında bir kültür köprüsü olarak projede yer almaktadır.

2018 yılının 3. çeyreğinde ziyaretçilere kapılarını açacağını belirten Overvest İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet Çarşı’nın en önemli özelliğinin mimarisi olduğunu vurguladı. Söylet, “Avrupa’daki önemli binalardan esinlenerek inşa edilen Çarşı’da ziyaretçiler kendilerini bazen Paris’te Rodin Müzesi’nde bazen Viyana Devlet Operası’nda bazen de Milano’da Palazzo Marino’daymış gibi hissedecekler. Çarşı, bu 7 şehirde yaşamış ünlü şair ve yazarlara ait mekanlar ya da şehrin karakterini yansıtan özgün binalardan esinlenilerek inşa ediliyor” dedi.

İki katlı binaların yer aldığı Çarşıda; süs havuzlarından kent mobilyalarına açık alan kaplama malzemelerinden aydınlatmalara kadar tüm detaylar titizlikle incelenerek ön plana çıkartılıyor. 81 bini kapalı 7 bini açık olmak üzere toplamda 88 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan Çarşı bölümünde 200’ün üzerinde mağaza yer alacak. Kesintisiz Marmara denizi manzarasıyla açık teraslara konumlandırılan premium restoranları ile dünya mutfağından seçkin örnekler sunacak olan projede 20 bin metrekarelik eğlence alanı, kongre merkezleri, özel gün kutlamaları için de 1000 kişi kapasiteli organizasyon alanı yer alacak.

Çok fonksiyonlu marina

İstanbul kıyılarının en korunaklı bölgesi olan Büyükçekmece koyunda inşa edilen marinada iki yarı olimpik yüzme havuzu, Denizcilik Müzesi ve Yatçılar Kitaplığı’nın yanı sıra su sporları ve rüzgar sörfü yapma imkanı da bulunacak. 3 bin metrekaresi açık 1.750 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 4 bin 750 metrekare alan üzerine konumlanacak yat kulübü ve 1000 yat kapasitesine sahip marinada günde 10 bin yolcu hedefi olan İDO iskelesi de yer alacak. Ücretsiz otopark imkanının sunulduğu marina bölümünde 750 metrekarelik mağaza bölümü yat sahiplerinin ve deniz sevdalılarının hizmetine sunulacak. Tüm bu fonksiyonları ve hizmetleri içeren dünyanın sayılı kulüpleri arasında yer alacak olan marinanın 2017 yılının 3. çeyreğinde hizmete açılması planlanıyor.

Türkiye'nin deniz üstündeki ilk oteli

Kıyı İstanbul Projesi içerisinde Türkiye’nin deniz üzerinde yapılan ilk 5 yıldızlı oteli yer alacak. Denizin hemen üzerinde yer alacak olan otel, yatay mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak misafirlerine hizmet verecek. İki kat üzerine 55 adet 43 metrekarelik, 55 adet 80 metrekarelik ve 42 adet 130 metrekarelik olmak üzere toplamda 152 odaya sahip olan otel için uluslararası otel zincirleriyle görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Söylet, “Otel ayrıca 150 kişilik güneşlenme terası 400 kişi kapasiteli plajı ve restoranları ile misafirlerine hizmet verecek” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye güvenimiz tam

Iresi International firmasının CEO’su Ulrich Pelz, Kıyı İstanbul'a katkılarından dolayı tüm Türk yetkililere teşekkür etti. Türkiye'nin dinamik yapısı ve jeopolitik konumundan dolayı birçok uluslararası yatırımcının Türkiye'yi yakından takip ettiğini belirten Ulrich Pelz, şu ifadeleri kullandı: Bana sürekli böyle bir projeyi turizmin etkilendiği bu zamanlarda neden Türkiye'de inşa ettiğimiz soruluyor. Türkiye’nin birçok pozitif yönü var. Bunlardan en önemlileri  büyüyen genç, dinamik nüfusu ve ülkenin eşsiz lokasyonu. Türkiye’nin önemli ölçüde gelişme potansiyeli var. Bu nedenle Türkiye' ye olan güvenimizin tam olduğunu belirtmek isterim.  Aynı zamanda İstanbul mıknatıs gibi tüm dünyayı kendisine çeken eşsiz bir metropol şehir. Bu etmenler sonucunda Kıyı İstanbul projesinin Türkiye için, özellikle Türk halkı ve Türkiye'yi ziyaret edecek yabancı misafirler için çekim merkezi olacak bir proje olduğunu söyleyebilirim. 500 milyon Euro'luk bir yatırım olan Kıyı İstanbul; marinası, çarşısı ve oteliyle 4 bini aşkın insana istihdam sağlayacaktır. Kıyı İstanbul, tüm deniz ve İstanbul severlere hayırlı olsun.