İster avantajlı ödeme tercihleri sunulan konut projelerinden ister ikinci el konutlardan bir ev sahibi olmak için kredi kullanmayı düşünenler nasıl hareket etmeli? Konut kredisi için başvurulduğunda dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? İşte konut kredisi kullanmayı düşünenler için mutlaka yanıt alınması gereken sorular…

Konut kredisi için en uygun vade seçeneği hangisi?

Konut kredisi miktarını ne kadar zamanda geri ödeyebilirsiniz? Konut kredisi ile ev sahibi olmayı düşünen kişinin aylık ve yıllık geliri, kişiye özel en uygun vade seçeneğini ortaya koyuyor. Konut kredisi kullanacağınız bankayı belirlerken, ödeme planlarını karşılaştırmak karar verme sürecinizi hızlandıracaktır.

Konut kredisinde en doğru faiz oranı seçimi nasıl yapılır?

Konut kredisi için başvurduğunuzda, bütçenizi hesaplarken faiz oranını tek başına düşünmemelisiniz. Bu nedenle faiz oranının yanı sıra toplam maliyeti detaylı olarak hesaplamakta fayda var.

Dosya masrafı ücreti nedir?

Bankalar konut kredisi verirken gerçekleştirdiği işlemlerle ilgili dosya masrafı alabiliyor. Bu nedenle dosya masrafının ücretini kredi başvurusu yaptığınızda öğrenmeyi unutmamalısınız.

Zorunlu sigortalar ve ek ücretleri ne kadar?

Konut kredisi kullanımlarında zorunlu olan sigorta DASK, yani zorunlu deprem sigortası ile konut sigortasıdır. Ancak bankalar, konut kredisi işlemlerinde hayat sigortası, ferdi kaza sigortası gibi sigortaları zorunlu tutabiliyor. Bu nedenle, başvuru yaptığınız bankadan hangi sigortaları zorunlu tuttuğunu ve ek maliyet tutarlarını öğrenmeyi ihmal etmeyin.

Kredi borcunu erken ödemek isterseniz ne yapmalısınız?

Erken ödeme yapılarak kredi borcunun kapatılması istendiğinde, bazı bankalar bu gibi durumlarda bazı masraflar talep edebiliyor. Konut kredisi başvurusu ve kredinin kullanılacağı banka seçimi konusunda, erken ödeme olasılığı karşılığında hangi masrafların talep edilebileceğini veya hangi koşullarda geçerli olacağını öğrenmekte yarar var.
Kaynak: Zingat.com