Loft tipi dairelerin geçmişi 1970’li yıllara dayanıyor. Bu yıllarda Amerika’da endüstriyel kullanım için tasarlanmış eski fabrika veya depo gibi yerlerden dönüşen yaşam alanları olarak ortaya çıkan loft daireler, ilk yıllarda esasında evsizlik sorununa çözüm olarak üretildi. Ancak beklenenin aksine, Amerika’da loft daireler için en fazla talep sanatçılardan geldi. Sanatçılar, loft tipi dairelerde evlerini yaşama alanı olarak hem de atölye amaçlı kullanmayı tercih etti. Alternatif olarak sanat galerisine dönüştürülen loft dairelere de rastlandı. Amerikalı sanatçıların estetik unsurlar için bakış açısı, loft daireler için tüm dünyaya ilham verdi. İlgi çeken loft daireler, zamanla apartmanların üst katları için tasarlanan yeni daire tiplerine dönüşmekte gecikmedi.
Loft daire denildiğinde ülkemizde çatı katında düzenlenen daireler bulunuyor olsa da, aslında loft daireler bir binanın üst katı, bodrum katı ya da tavan arası da olabiliyor. Tek kat üzerinden planlanan loft dairelerin yanı sıra dubleks loft daireler de daha geniş ailelere veya farklı amaçlı kullanımlara seslenecek şekilde üretiliyor.

Loft dairelerin ortak özellikleri
Loft daireler ağırlıklı olarak eski fabrika gibi endüstriyel binalardan dönüştürülmesi mantığıyla üretilse de bugün bambaşka bir anlayışla konut alıcılarının ilgisine sunuluyor. Loft dairelerin ortak özelliği bir asma kata sahip olması, duvarların yok denecek kadar az olması, yüksek tavanlara sahip bulunmasının yanı sıra geniş pencereleri ve olabildiğince geniş bir yaşama alanı sunması.
Loft daireler İstanbul’da Karaköy, Galata, Beyoğlu, Levent, Maslak, Güneşli, Kartal ve Pendik bölgesinde yoğunluk kazanıyor. İstanbul dışında loft dairelerin öne çıktığı şehirler arasında ise Ankara ve Eskişehir sayılabilir.

Loft daireler dekorasyonlarıyla da ilgi çekiyor
Farklı mimari yaklaşımlara sahip loft daireler iç tasarımları ve dekorasyonlarıyla da ilgi çekiyor. Geniş bir alanda olabildiğince az duvarı olan loft dairelerde zemin döşemeleri öne çıkıyor. Doğal taş kullanımının daha sık tercih edildiği loft tipi dairelerde ergonomik, fonksiyonel ve şık mobilyalar öne çıkıyor. Sürgülü gardırop modelleri, hareketli paravanlar, gömme dolaplar, duvara monte katlanabilir yatak ve masalar gibi.

Kaynak: Zingat