Dünya ekonomisindeki belirsizlik ortamı ve küresel terör, hemen her sektörü olduğu gibi ticari gayrimenkul yatırımlarını da olumsuz etkiledi. Hem Türkiye’de, hem de dünyada oldukça dinamik bir seyir izleyen ve uluslararası yatırımcının ‘güvenilir limanı’ olarak nitelendirilen ticari gayrimenkul yatırımlarının, küresel anlamdaki tüm olumsuzluklardan ‘kısmen’ etkilenerek bu yıl geçtiğimiz iki yılın aksine dünya genelinde artış göstermesi bekleniyor. JLL’nin yaptığı araştırmaya göre ticari gayrimenkul yatırımları 2017’de 50 milyar dolarlık bir artış kaydederek 700 milyar dolara ulaşacak.

YENİ OYUNCU ÇİN

JLL Global Sermaye Piyasaları Direktörü David Green Morgan, ticari gayrimenkul özelinde, küresel sermaye akışının yeni oyuncularının Çin, Tayvan ve Malezya olduğu söyledi. Morgan’a göre sektörün küresel anlamdaki yeni oyuncuları, büyük resmin önemli bir parçası ancak ticari gayrimenkul yatırımları konusunda yıllardır aksiyon alan sermayedarlar halen yeni pazarlar ve yeni yatırım arayışında. JLL’nin yaptığı araştırmaya göre küresel ticari gayrimenkul sektörünün yeni büyük oyuncusu Çin. 2016’nın üçüncü çeyreğinde en fazla Amerikan ticari gayrimenkul hissesi satın alan Çin’in şu anda dünyada yeni gayrimenkul yatırımları arayışında olduğu ifade ediliyor.

İSTANBUL 44’ÜNCÜ

Yapılan çalışmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri küresel gayrimenkul sektörünün en büyük oyuncusu. New York, Amerika’da ve dünya piyasasında lider durumda. Avrupa gayrimenkul pazarında ise işlem hacimleri baz alındığında Londra ve Paris öne çıkıyor. Stockholm, Viyana, Brüksel ve Dublin ise yüksek hacimli ticari gayrimenkul yatırımlarının yapıldığı yeni şehirler olarak göze çarpıyor. Uzmanlara göre, İstanbul’un bu şehirlerin arasında ön plana çıkarak küresel ticari gayrimenkul yatırımlarından daha fazla pay alabilmesi için hali hazırda 44’üncü sırada bulunduğu Global Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi sıralamasında üst sıralara çıkması ve rekabet gücünü artırması gerekiyor.