Mayıs 2016'dan bu yana ABD'de tutuklu bulunan ve itirafçı olup yargılanmaktan kurtulan Reza Zarrab hali hazırda Türkiye'de iki dava da yargılanıyor.

Kanlıca'daki yalıları ve Kandilli'deki köşkündeki kaçak yapılaşmasına SÖZCÜ'nün gündeme getirmesinin ardından Reza Zarrab, eşi Ebru Gündeş ve inşaat sorumluları hakkında “imar kirliliğine neden olma” ve “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet” suçlarından 3'er yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle davalar açıldı.

07zarrab

Kandilli'deki köşk ile ilgili olarak Anadolu 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde  2017'nin başından bu yana görülen davanın bugün gerçekleştirilen duruşmasında Koruma Bölge Kurulları'ndan izin alınmaksızın tarihi esere inşai ve fiziki müdahale yaptırdığı için yargılanan müteahhit Firuz Akın Han savunmasını yaptı.

Projenin uygulanmasının teknik sorumlusu olduğunu söyleyen Firuz Akın Han, "İmara ve yasalara uygun olup olmadığı konusunda sorumlu olan kişiyim, ancak ben uygulama yapan kişi değilim. Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından zabıt tutulduktan 4 gün sonra istifa dilekçesi verdim" dedi.

REZA'DAN GERİ DÖNÜŞ YOK
Avukatı tarafından mahkemeye mazeret dilekçesi sunulan Zarrab hakkında ise yurtdışına talimat yazısı gönderildiği ancak dönüş yapılmadığı öğrenildi. Hakim, yazılan talimata cevap verilmesinin beklenilmesine karar verdi ve duruşmayı 20 Mart 2018'e erteledi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, söz konusu taşınmazda ruhsata aykırı olarak bina yapıldığı, döşemelerin kaydırılarak kat yüksekliklerinin değiştirildiği, ikinci bodrum katının büyütülerek, birinci bodrum katıyla birleştirildiği, zemin kat seviyesinde arka cephede ilave yapıldığı, bodrum kat seviyesinde ön cephede büyüme yapıldığı, ön cephede zemine beton dökülerek duvar yapıldığının tespit edildiği anlatılmıştı.

GİZLİ BİR EL KORUYOR
SÖZCÜ'nün Zarrab'ın kaçak inşaatlarıyla ilgili haberlerinin ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ, Kandilli'deki kaçak yapılaşmaya iki yıldan bu yana dokunalamadığına dikkat çekerek, "Yıkım için gittiler, göstermelik bir müdahalenin ardından çekildiler. Tarihi köşk yerle bir edildi, bahçesinde kaçak beton yığınları duruyor. Bir an önce tescilli kültür varlığının eski haline getirilmesi gerekiyor. Ancak sanki gizli bir el Zarrab'ı koruyor. 2016 yılından bu yana hiçbir işlem yapılmadı" diye konuştu.