Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 524 konutla İstanbul aldı. İstanbul’u 376 konutla Antalya, 103 konutla Yalova, 101 konutla Aydın, 100 konutla Bursa, 99 konutla Trabzon izledi. Peki, yabancılar neden bu şehirlerde gayrimenkul yatırımı yapıyor? Bu bölgelerde konut fiyatları son 5 yılda ne kadar arttı? Ortalama konut fiyatları ne kadar? İşte yabancı yatırımcıların gözdesi olan şehirler ve Zingat.com verilerine göre bu bölgelerdeki konut piyasasındaki değişimler…

İstanbul
İstanbul, gayrimenkul piyasasının en değerli bölgelerinden biri dolayısıyla yabancıların da dikkatini çekiyor. Kârlı bir lokasyon olan İstanbul, avantajlı bir yatırım imkânı da sağlıyor. Bu bölgede son beş yılda kiralık konutlarda yüzde 69, satılık konutlarda ise yüzde 102 gibi bir artış gerçekleşti. İstanbul’da Ağustos 2017 verilerine göre metrekare fiyatları 3 bin 778 TL olurken, bu şehirden alınan bir konutun yatırım geri dönüş süresi ise 20 yıl oldu.

Antalya
Türkiye’nin turizm bölgelerinden biri olan Antalya da yabancı yatırımcıların gözdesi olan bölgelerden biri… Yabancı turistlerin en çok rağbet gösterdiği şehirlerden biri olan Antalya’nın son beş yıllık konut fiyat grafiğine bakıldığında ise kiralıklarda yüzde 59, satılık konutlarda ise yüzde 73’lük bir artış dikkat çekiyor. Konut metrekare fiyatlarının 1, 812 TL’den başladığı Antalya’da satın alınan bir konutun yatırım geri dönüş süresi ise 19 yıl.

Yalova
Son yıllarda özellikle Ortadoğulu yatırımcıların tercih ettiği Yalova, doğal güzelliklerinin yanı sıra Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projeleriyle yıldızı parlayan bir bölge… Yalova’da son beş yılda kiralık konut fiyatları yüzde 64, satılık konut fiyatları ise yüzde 112 arttı. Konut yatırım geri dönüş süresi 20 yıl olan şehirde metrekare fiyatı ortalama 2 bin 268 TL.

Aydın
Yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği illerden biri olan Aydın’da 2012 ila 2017 yılları arasında kiralık konut fiyatları yüzde 73, satılık konut fiyatları ise yüzde 159 arttı. Satılık konut metrekare fiyatlarının 1,689 TL olduğu bölgede satın alınan bir konutun yatırım geri dönüş süresi ise 13 yıl.

Bursa
Tarihi ve doğa güzellikleriyle olduğu kadar sanayi alanındaki başarılarıyla da bilinen Bursa’da gayrimenkul sektörü de gözle görülür bir gelişme kaydediyor. Yabancı yatırımcıların tercih ettiği bölgelerden biri olan Bursa’da son beş yılda kiralık konut fiyatları yüzde 51, satılık konut fiyatları ise yüzde 64 arttı. Konutta yatırım geri dönüş süresinin 18 yıl olduğu Bursa’da metrekare fiyatları ise 1, 625 TL.

Trabzon
Gayrimenkul geliştiricilerinin değerli bölgelerinden biri olan Trabzon da yabancı yatırımcıların yatırım listesinde yer alan şehirlerden biri. Trabzon’da 2012 ila 2017 yılları arasında kiralık konut fiyatları yüzde 28, satılık konut fiyatları ise yüzde 58 arttı. Trabzon’da konut metrekare fiyatları 1, 594 TL olurken, yatırım geri dönüş süresi 25 yıl oldu.

Kaynak: Zingat