Yazlık evi nerede, nasıl, hangi fiyatla almalısınız konusunda ön bir hazırlık yapmalısınız. Beklentilerinizi karşılayacak bir yazlık ev yatırımı için lokasyonundan fiyatına, komşularından sosyal alanlarına birçok noktaya dikkat etmelisiniz. İşte yazlık ev satın alırken sorulması gereken 5 soru!



Konumunu gerçekten beğendiniz mi?

Yazlık ev satın alırken dikkat edilecek en önemli şeylerden biri de lokasyondur. Yaz aylarında bu tür bölgeler gözünüze çok güzel görünebilir. Bu sebeple yazlık satın almayı düşündüğünüz bölgeyi bir de düşük sezonda ziyaret edin. Eğer bu sezonda da bölgeyi sevdiğinizi düşünüyorsanız, o zaman doğru bir bölgedesinizdir!



Ne sıklıkla yazlığa gideceksiniz?

Yılda kaç kez yazlık evi kullanmayı düşünüyorsunuz? İkinci el bir yazlık ev satın alacaksanız size ne kadarlık bir masraf çıkaracak? Yazlık ev satın aldıktan sonra da birtakım masraflarla karşılaşacağınızı unutmayın. Tapu işlemlerinden ev için mobilya alışverişine, havuz ve bahçe bakımından tadilat işlerine dek olası masrafları da listeleyerek hareket ederseniz, yazlık evinizi planladığınız bütçe içerisinde yaşanır hale getirebilirsiniz. Yazlık evi oturmak için alıyor olsanız dâhi mutlaka gelirini giderini hesaplamalısınız. Eğer yazlık eve sık gitmeyecekseniz, belki de dönemsel kiralama bütçenize daha uygun olacaktır.



Bölgenin sakinleriyle konuştunuz mu?

Bir bölge hakkında en iyi bilgiyi orada yaşayanlardan ve esnaftan öğrenebilirsiniz. Yazlık ev satın almayı düşündüğünüz bölgede bir süre vakit geçirin, oranın sakinleriyle ve esnafıyla konuşun. Onların yaşamı ve kültürel eğilimleri ve bölgenin doğal şartlarıyla ilgili bilgi sahibi olun.



Sosyal alanları yeterli mi?

Yazlık evin denize uzaklığı kadar bölgedeki sosyal alanlar da önemli bir kriterdir. Bölgedeki sosyal alanları mutlaka araştırın. Yürüyüş alanları, kafe ve restoranlar ve kültür-sanat merkezleri hakkında bilgi sahibi olun.



Yazlığın fiyatı doğru mu?

Yazlık satın alırken mutlaka fiyatın doğruluğuna dikkat edin. Çevredeki yazlıkların fiyatını, bölgenin ortalama satılık ve kiralık yazlık fiyatlarını öğrenin. Satın almayı düşündüğünüz yazlık için bir değer belirleyin ve bütçenizi buna göre ayarlayın.

Kaynak: Zingat