Emlak vergisi ile ilgili tüm düzenlemeler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alıyor. Buna göre, birinci el bir ev satın alanlar için emlak vergisi konusunda birtakım indirimler bulunuyor.

Türkiye’de bir gayrimenkul satın alanların emlak vergisi mükellefiyetlerinin başlaması için yerine getirmeleri gereken ilk koşul, emlak vergisi beyannamesi vermeleri. Yeni ev sahibi olanlar için emlak beyannamesini verme süresi ise, satışın gerçekleştiği yılın sonuna kadar geçerli. Dolayısıyla yeni bir gayrimenkul satın alanlar ilk yıl emlak vergisinden muaf oluyor. Bir başka deyişle, emlak vergisi ödemeleri bir sonraki yıl başlıyor.


Emlak vergisi nasıl ödeniyor?


Emlak vergisi ödeme tarihleri iki eşit taksit olacak şekilde 1 Mart-31 Mart ve 1 Kasım-30 Kasım tarihleri arasını kapsıyor.

Ayrıca, yine inşaat aşaması yeni tamamlanan binalardaki konutlar için, bitim tarihini izleyen beş yıl süresince emlak vergisinin dörtte biri istisna tutuluyor.

Söz konusu evin birinci el, yani sıfır daire olması durumunda ise vergi indirimi geçerli oluyor. Yeni projelerden sıfır ev alanlar içinse emlak vergisinde beş yıl “geçici” muafiyet uygulaması bulunuyor. Özetle, yeni inşa edilen bir binadan ev alanlar, iktisap tarihinden itibaren ilk beş yıl boyunca emlak vergisi bedelinin dörtte biri vergiden muaf tutuluyor.

Kaynak: Zingat.com