İstanbul Polisi, banka müşterilerinin bilgilerini ele geçirerek, 13 milyon lira vurgun yapan bir çeteyi çökertti. Aramalarda, 1 milyondan fazla hesap bilgisi bulunurken, soruşturmayı yürüten savcının da listede yer alması dikkat çekti. İki lüks rezidansta ofis tutan çete ele başının, vurgundan elde ettiği paralarla lüks hayat yaşadığı da ortaya çıktı.

sebeke-1

Banka hesaplarından bilgileri dışında para çekildiğini belirten onlarca kişinin şikayeti, İstanbul Emniyeti’ni harekete geçirdi.Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, tek tek mağdurların ifadesini aldı. Araştırmalarda hesaplarının aynı yöntemle boşaltıldığı anlaşıldı. Bankadan arandıklarını ve hesaplarının başkasının eline geçtiği için şifrelerinin istendiğini söyleyen mağdurlar, ifadelerinde istenen bilgileri verdiklerini anlattı.

KLON NUMARA


Alınan ifadeler üzerine Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri araştırma başlattı. Banka tarafından müşterilerin, aranmadığı belirlendi. Müşterilerin telefonlarında görülen numaraların, bankaların müşteri hizmeti numarası gibi görünmesine rağmen, gerçek olmadığı anlaşıldı. Bilgisayar üzerinden özel bir yazılımla banka numaralarının taklit edildiği, rakamların başında +4, +2 gibi ifadelerin bulunduğu tespit edildi.Polis ekiplerinin çalışmalarında "Klon numarayla yapılan aramaların, Mecidiyeköy’deki 2 rezidanstaki ofislerden gerçekleştirildiği anlaşıldı. Bunun üzerine, teknik ve fiziki takip başlatıldı.

hayat-2

ÇETE ELEBAŞI BELİRLENDİ


Yapılan çalışmalarda, dolandırıcılık şebekesine ulaşıldı. Suç örgütünün elebaşının Metin E. olduğu anlaşıldı. Şüphelinin 3 yıl önce çağrı merkezi üzerinden dolandırıcılık yaptığı ve 1 yıl hapis yattığı anlaşıldı.

BİLGİLER BANKACIDAN


Siber Polisi, Metin E.’nin banka görevlisi İsmail Y.’den bir milyondan fazla kişiye ait banka bilgilerini aldığını ortaya çıkardı. İsmail Y., mercek altına alındığında, Metin E., tarafından 3 yıl önce işe yerleştirildiği belirlendi. Para transferleri için müşterilerin bilgisi dışında şifreye ihtiyaç duyan, çete elebaşının, Mecidiyeköy’deki ofisleri bu amaçla kurduğu da tespit edildi. İddiaya göre, çağrı merkezine dönüştürülen bu ofislerden listedeki müşterileri arayan çete üyeleri “Kart bilgileriniz, Kıbrıs’taki bir kumar çetesinin eline geçti” yalanıyla şifre bilgilerini aldı. Daha sonra ise tek tek hesaplar boşaltıldı. Paralar, çete üyelerinin yakınlarının hesabına aktarıldı.

hayat-3

SORUŞTURMA SAVCISININ BİLGİSİ ÇIKTI


Araştırmaların tamamlanmasının ardından, suç örgütüne operasyon düzenlendi. Baskında, çete elebaşı Metin E. ve banka görevlisi İsmail Y.’nin de aralarında bulunduğu 4'ü kadın 16 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin adresinde yapılan aralarında ele geçirilen dijital malzemelerde, hakim, savcı ve polislerin de bulunduğu milyonlarca kişinin hesap bilgisi çıktı. O isimler arasında soruşturmayı yürüten savcının da bulunması dikkat çekti.

PARALARLA LÜKS HAYAT


Polisin tespitine göre, bugüne kadar 150 kişinden 13 milyon lira para dolandırdı. Para paylaşımını çete elebaşı yaparken, tepedeki isimlerin başkalarına ait bu paralarla lüks içinde yaşadığı belirlendi. Çete elebaşı özellikle çeşitli yerlerde eğlencelerd katıldığı ve buralarda fotoğraflar da çektirdiği de öğrenildi. O eğlence merkezleri aeasında. Beyoğlu’ndaki bir “Gay” barın da bulunduğu öne sürüldü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 11'i tutuklanırken, 5 şüpheli hakkında adli kontrol hükmü uygulandı.