Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma için hazırlanan “İnceleme Raporu”na SÖZCÜ ulaştı.  Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal imzalı raporun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildiği öğrenildi.

Raporda, FETÖ’nün Hava Kuvvetleri içindeki mensuplarının darbe girişiminde neler yaptığı ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.  Raporda, FETÖ’cü askerler tarafından 15 Temmuz gecesi 43 uçağın yasadışı olarak havalandığı, bunlardan 3’ünün yakıt için kullanılan tanker uçaklardan olduğu ifade edildi. Raporda, bu tanker uçakların İncirlik Üssün’nden havalandığı anlatılırken aynı yerden 2 de F-16 uçağının yasadışı olarak havalandığı bilgisine yer verildi.

Darbecilerin merkez üssü olan Akıncı’nın pistine F-4 uçaklarla 16 bomba atıldığı belirtilen raporda, kanunsuz olarak kalkışa teşebbüs eden helikopterlerin de makinalı top taaruzları ile engellendiği bildirildi. Raporda, darbeciler tarafından kaçırılarak yasadışı bir şekilde havalanan uçakların düşürülmesi için de Başbakan Binali Yıldırım’dan yetki istenerek alındığı belirtildi.

HAREKAT MERKEZİ’Nİ DEVRE DIŞI BIRAKIN TALİMATI


Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal imzalı raporda şu tespitler yapıldı: “15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü tarafından başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilişkin bölümü Hava Kuvvetleri genelinde Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi kontrolünün 15 Temmuz 2016’da saat 21.14’te ele geçirilmesiyle başlamış, ilk andan itibaren darbe teşebbüssüne katılmayan ve emir komuta zincirine bağlı kalan personelin direnişiyle karşılaşmış, süreç içerisinde darbe girişimin etkinliği azalmış ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından koordineli bir şekilde icra edilen karşı harekat ile 16 Temmuz tarihinde saat 08.03’ten itibaren Akıncı Meydanı’nın pistlerinin kapatılmasıyla kontrol tamamen tesis edilmiştir.

TEK TEK SIRALANDI


Hava Kuvvetleri Komutanlığı birliklerinin darbe girişiminde kullanılmasının ve darbe girişiminin engellemesinde,

- Farklı meydanlardan kontrolsüz bir şekilde uçuş girişiminde bulunan darbecilerin, hangi meydanlarda ne düzeyde etkin olduklarının bilinmemesi,

- Hava Kuvvetleri Haraket Merkezi’nin darbecilerin kontrolünde olması ve darbe girişiminin önlenmesi için görev verilecek uçakların Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nden gelecek illegal emirlere uyma riskinin olması,

- Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nden ve diğer üslerden birliklere Hava Kuvvetleri Komutanı adı kullanılarak yasal olmayan görevler verilmesi sebebiyle öncelik Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nin devre dışı bırakılması ve uçakların kalkışlarının engellenmesine verilmiştir.

Bu amaca yönelik Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal tarafından Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nin devre dışı bırakılması talimatı verilmiştir.

İNCİRLİK’TEN 5 UÇAK KALKTI 2’Sİ F-16


Sonuç olarak darbe girişiminin etkisi kırılmış ve kontrolsüz kalkışlar Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan (Akıncı) 21, 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan (Diyarbakır) 6, 9’uncu Ana Jet Komutanlığı’ndan (Balıkesir) 2, 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’ndan (İncirlik) 3 Tanker uçağı, 2 F-16 ve 12’inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’ndan 9 uçak ile sınırlı kalmıştır.

DARBECİLERİN UÇAKLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN BAŞBAKAN’DAN İZİN İSTEDİK


Başbakan Binali Yıldırım’dan angajman kuralının uygulanması ‘Dost ve milli kaçırılmış uçakları düşürmek amaçlı angaje olunması’ için yetki istenmiş ve alınmıştır. İllegal örgüt mensupları tarafından kullanılan hava araçlarının muhtemel kalkışlarını kesin olarak önlemek amacıyla Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın talimatları doğrultusunda 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı (Akıncı) meydan pist, bağlantı yolları ve meydanın içinde tespit edilen kritik noktalara F-4 uçakları ile toplam 16 adet bomba atılmış, ayrıca kalkışa teşebbüs eden helikopterler makinalı top taaruzları ile engellenmiştir.

AKINCI ÜZERİNDE 106 SORTİ UÇUŞ YAPILDI


İllegal örgüt mensuplarının teslim olmaları aşamasında Akıncı üzerinde gün boyu bomba ve makinalı top yüklü 48 F-16 uçağı ile devriye görevi yapılmış, illegal kalkışmanın tamamen sonlandırılmasına kadar toplam 106 sorti uçuş görevi icra edilmiştir.  Sonuç olarak 16 Temmuz 2016 tarihinde yaklaşık saat 04.30 itibariyle Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarınca gerçekleştirlen uçuşların Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi vasıtasıyla sevk ve idare edilmesine son verilmiş, emir komuta birliği sağlanmış ve darbe girişimi bastırılmıştır.

HAİN SALDIRI İHANET ODAKLARINI TEMİZLEME FIRSATI VERDİ


Yapılan tespitler ışığında hava unsurları ile kalkışılan bir darbe teşebbüsünün ancak hava gücü ile durdurulabileceği gerçeği görülmüştür. FETÖ mensuplarınca ülkemize, milletimize, Cumhuriyetimize ve demokrasimize yönelik gerçekleştirilen bu hain saldırılar yüreklerimizi dağlasa da halkımızın can güvenliği, demokratik değerlerimiz ve ülkemizin aydınlık geleceğinin korunması adına Hava Kuvvetleri Komutanlığı içinde yuvalanmış ihanet odaklarını temizleme fırsatı vermiştir.”