TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesi, Zonguldak'ta tepki çekmişti. Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçen cuma günü yaklaşık 4 bin madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya basın açıklaması yaparak tepki göstermişti.

 

Madenciler, bugün de tasarıya tepki için maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiysında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Gündüz 08.00.16.00 vardiyası için iş yerlerine giden madenciler, arkadaşlarının yukarıya çıkmaması üzerine ocak önünde beklemeye başladı.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerin kendilerinin örgütlenerek böyle bir eylem başlattığını söyledi. Sendika olarak acil toplantı yaptıklarını belirten Demirci, toplantının ardından gerekli açıklamayı yapacaklarını kaydetti.

[old_news_related_template title="Torba yasa tepkisi: Maden işçileri ayaklandı!" desc="Torba yasanın 58’inci maddesine GMİS'ten tepki geldi .Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, maden ocağı girişinde madencilerle bir araya gelerek, 'TTK'nın bir çakıl taşının dahi özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Hükümet sesimize kulak vermezse meydanlarda olacağız' dedi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise tasarının geri çekilmemesi durumunda 7 bin 500 maden işçisiyle kendilerini yer altına kilitleyerek eylem yapacaklarını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/yuyuyu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/maden-iscileri-isyan-etti-2063277/"]

GÜNDÜZ VARDİYASINDAKİ İŞÇİLER DE EYLEME KATILDI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde, gece vardiyasında çalışan ve yerin 170 metre altındaki ocaktan çıkmayan işçilere, gündüz vardiyasındaki işçiler de yer altına inerek, destek verdi. Ocak önünde açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, işçilerin kendi inisiyatifleriyle eyleme başladığını belirterek, şöyle konuştu:

maden-eylem-gmias

"Torba yasada 58'inci maddenin çıkış amacı, hepimizin bildiği üzere TTK uhdesinde bulunan maden ruhsatlarının bölünerek, mülkiyeti ile birlikte diğer müteşebbislere verilmesi olayı. Bir nevi özelleştirme. Madenci arkadaşlarla birlikte mücadele azmimizle bugün sabah iş yerine geldiğimizde, gece vardiyasındaki arkadaşlarımızın bu maddenin bu hafta içerisinde Meclis'e geleceğini, geç kalmak istemediklerini, bu saat itibariyle ocaktan çıkmadıklarını ifade ettiler. Bizler de kendilerine bu işi diyalog ile masa başında çözmek istediğimizi söyledik. Bugün, genel merkez önünde buluşacaktık. Çarşamba günü Meclis'te tüm muhalefet milletvekilleri ve Zonguldak'taki sivil toplum kuruluşlarıla birlikte bir basın açıklaması yapacağımızı duyurmuştuk. Bu kararı cumartesi günü başkanlar kurulu toplantısında almıştık; fakat madenci arkadaşlarımız, daha önceki yasalarda olduğu gibi hükümetin bunu alelacele gecenin bir vakti geçirebileceği endişesi ile şu anda kendilerini yer altına kilitlediler. Şu anda, gece vardiyasında görev yapan 160 arkadaşımız, yer altında. Dışarıya çıkmadılar. Gündüz vardiyasındaki arkadaşlarımız da bekliyorlar. Yarısı da onlara destek vermek için yer altına ekmeklerini paylaşmak için indiler. Burada, sendika olarak arkadaşlarımızın aldığı kararın her zaman arkasındayız. Bu madde, Meclis'ten geri çekilinceye kadar arkadaşlarımız dışarıya çıkmayacaklarını ifade ediyorlar."

Söz konusu maddenin Zonguldak'ın sonu olacağını savunan Eşitmez, "Bu madde, ölümlü iş kazalarını artıracak. 'Özel sektör' demek, 'ölüm' demek. O nedenle tüm madenciler olarak daha büyük kazalara meydan vermemeleri için bu maddenin bir an evvel geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi.

[old_news_related_template title="Torba yasa ile neler değişiyor? Af çıkacak mı sorusuna yanıt Adalet Bakanı'ndan geldi | İşte torba yasadaki maddeler..." desc="Torba yasa ile gelecek yeni düzenlemeler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 2017 veya 2018 yılında af çıkacak mı sorusu hükümlüler ve yakınları tarafından araştırılıyordu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül af çıkacak mı sorusuna yanıt verdi. Peki torba yasa ile neler değişiyor? Torba yasa içeriğinde neler var?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/torba-yasa-maddeleri-torba-yasada-neler-var-af-cikacak-mi-2017.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/torba-yasa-ile-neler-degisiyor-af-cikacak-mi-sorusuna-yanit-adalet-bakanindan-geldi-iste-torba-yasadaki-maddeler-2061840/"]

'TTK'YA İŞÇİ ALINSIN'

GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir de Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ne bağlı Asma-Dilaver işletmesinde, gece vardiyasında çalışan yaklaşık 250 işçinin ocaktan çıkmayarak, eylem yaptığını söyledi. Diğer müesseselerde de eylemler yapıldığını anlatan Demir, şunları söyledi:
,
maden-eylenm

"Torba yasadan kaynaklanan kısım kısım bölünerek, satılmasına tepki olarak arkadaşlarımızın böyle bir tepkisi var. Ülkenin şartlarına baktığımız zaman böyle bir şey yaşamak istemiyoruz; ama biz, uzlaşı içinde olmak istiyoruz. Eğer mevcudu koruyarak, iş yerimizin yaşatılması isteniyorsa acilen işçi alınması gerekir. Dolayısıyla kavgamız; işimizin, aşımızın, ekmeğimizin kavgası. Başka bir kavga yok. Mevcut şartlara baktığımız zaman da iş yeri boşaltılmadan diğer işçi arkadaşlarımızın işe girmesi söz konusu değil. Burada, yer altında yaklaşık 250 madenci arkadaşımız var. Yer üstünde de yaklaşık 800 işçi arkadaşımız işe girmedi. Diğer müesseselerde de olduğunu duyduk. Maden işçisi, çok uysaldır; ama maden işçisini belli bir zaman sonra durdurmakta bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Biz, uzlaşı istiyoruz. Biz, işimizi yaşatmak istiyoruz. Başka bir amacımız yok."

[old_news_related_template title="Torba yasada neler var? Torba yasadan 21 madde çıkarıldı!" desc="Gelir vergisi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTA) düzenlemesi gibi önemli maddeler içeren ve ilk etapta 130 madde olarak sunulan torba tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 127 madde olarak kabul edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/shutterstock_645937291.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/torba-yasa-komisyonda-kabul-edildi-2060440/"]

AMASRA'DA EYLEM

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında, gece vardiyasında çalışan işçiler de ocaktan çıkmayarak, Ereğlililerin eylemine destek verdi. Madenciler, yerin 200 metre altında slogan atarken, kurumun özelliştirilmesinin önünü açan madde geri çekilene kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

CHP'Lİ DEMİRTAŞ'TAN İŞÇİLERE DESTEK

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'nde bulunan TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nü ziyaret ederek yer altında eylem yapan işçilere destek verdi. Müessese önünde açıklama yapan Demirtaş, maden işçisinin TTK'nın özelleştirilmesini istemediğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Madenci, özelleştirmenin ölüm olduğunu düşünüyor. Bakın bugüne kadar yapılan özelleştirme yasalarına baktığımızda, rödovanslı sahalara baktığımızda işçilerin sürekli iş kazalarına maruz kaldığını ve öldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla madenci bir kere ölmek istemiyor. İkincisi; burada özelleştirme gerçekleşirse, madenlerin kapatılacağını düşünüyor madenci. Neden madenlerin kapatılacağını düşünüyor? Kurumun şu anda 14 bin 500 norm kadrosu var. Ama sayı şu anda 7 bin 500 işçiye düşmüş durumda. Neredeyse yarı yarıya bir rakam söz konusu. Bu şekli ile üretimin devam etmesi mümkün değil. İşçi açıkları giderilmeden üretimin artması mümkün değil. Müessese müessese özelleştirileceği zaman her bir şirketi alan firmaya bir termik santral lisansı verilecek."

maden-gmis

'MADENCİYİ ÇOK KARARLI GÖRDÜM'

Zonguldak'ta üretim 1 milyon tonun altına düştüğünü ifade eden Demirtaş, buradan çok değerli kömür çıkarıldığını vurguladı. Demirtaş, şöyle devam etti:

"Zonguldak kömürünün aı üstünde; 'Karaelmastır.' Neden? Koklaşabilme özelliği ile ağır sanayinin ham maddesidir. Şu anda Türkiye'nin koklaşabilir kömür ihtiyacı 6 milyon tondur. Ama bizim TTK'nın ürettiği rakam 1 milyon tonun altına düşmüştür. Hatalı politikalar nedeni ile. Yani bizim şu anda TTK'nın ürettiği kömüre ihtiyacımız var. Peki bu açık nereden geliyor? Geçen sene 37 milyon ton taşkömürü ithal etmişiz. Taşkömürü açığını yurt dışından Avustralya'dan, Çin'den, Güney Amerika'dan, Kolombiya'dan yapmışız. Yani madene yapacağımız yatırımı yurt dışına yapmışız. Bu şekilde Türkiye'nin ayağa kalkması mümkün değildir. Bu bir milli servettir. Bakın şu anda toprağın altında 150 yıl yetecek kadar taşkömürü var. Şu anda işsiz olan on binlerce Zonguldaklı arkadaşımız var. Çalışmaya hazır. Ama bu madenleri çıkartmıyoruz. Madenlerin özelleştirilmesi; Zonguldaklı'nın aç kalması dermek. Dolayısıyla ben burada madenci arkadaşlarımızı çok kararlı gördüm. Bu madde geri çekilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini düşünüyorum."

'YASANIN GEÇMEMESİ İÇİN DİRENECEĞİZ'

CHP olarak parlamentoda yasanın geçmemesi için direneceklerini belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"Buradan Enerji Bakanı'na tekrar sesleniyorum; Zonguldaklı'yı aç ve işsiz bırakacak davranışlardan, TTK'nın özelleştirilmesinden kaçının. Bakın Zonguldak'a bu şekilde bir dayatmaya girerseniz Zonguldaklının, madencinin istemediği bir şeyi yapmaya çalışırsanız, dayatırsanız, Zonguldaklı'yı cezalandırırsınız. Ve bunun bedeli de ağır olur. Zonguldaklı madenci buna müsaade etmez."

3 BİN İŞÇİ YER ALTINDA EYLEMDE

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde yer altında ocaktan çıkmama eylemi yapan işçileri ziyaret etti. Mutlu, ocak çıkışında açıklama yapan Mutlu, TTK'ya bağlı müesseselerde 3 bine yakın maden işçisinin yer altında eylem yaptığını söyledi. Bazı ocaklarda gündüz vardiyasında çalışan işçilerin de ocağa inerek yer altındaki eyleme katıldığını ifade eden Mutlu, şöyle dedi:

maden

"Yer altında yaklaşık 3 bine yakın maden işçisinin olduğunu düşünüyoruz. Çünkü gündüz vardiyasına giren işçiler de çıkmama kararı aldı. Her bölgede değil ama diğer bölgelerde arkadaşlarımız maalesef aşağıdalar. Biz arkadaşlarımızın günlerdir süren tartışmaları neticesinde gerginliklerinden kaynaklanan kendi hassasiyetlerinden kaynaklanan iş yerlerinin geleceği kaygısından dolayı yaptıkları bir eylem şeklidir. Onları iş sağlığı ve güvenliği konusunda dikkat etmeleri gerektiğini bölgemize, kurumumuza, ülkemize zarar gelmemesi için onları uyarmaya çalıştık. Arkadaşlarımızın da hassasiyet göstereceğine inanıyoruz. İşçilerimizi gerekli konularda uyardık. Durumları iyi. Kimsenin sağlığında bir şey yok. İnşallah sağlıklı şekilde bu süreç sonuçlanır."

EYLEM 12 SAATE ULAŞTI

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Üzülmez Müessesesinde gece vardiyasında çalışan işçilerin madenden çıkmama eylemi akşam saatlerinde 12 saate ulaştı.

Eyleme yer üstünden destek veren işçiler, ekmek kavgasında olduklarını söylediler. Gece vardiyası işçilerine battaniye ve gıda takviyesi yapıldığını anlatan işçiler, sonuç alınmazsa eylemin süreceğini ifade ettiler. Karanlığa rağmen bekleyişlerini sürdüren iki işçi, “Gece vardiyası madenden çıkmamıştı. Biz de ilk başta tam bilmiyorduk. Eylemin olduğunu sonradan öğrendik. Eylem başladı. 12 saattir madendeler ve kararlılar. Biz de buradan gündüz vardiyası olarak destek veriyoruz. Şu anda 350’den fazla işçi aşağıda. Sonuçlanmazsa sonuna kadar devam, gerekirse ölüm. Hava soğuk ama biz alışkınız. Maden daha soğuk. Buradan onlara battaniye de gönderdik. İlerleyen saatlerde madenin ortamı daha da soğuk olur. Allah yardımcımız olsun. Ekmek için, aş için. Başka kimseden beklentimiz yok. Zonguldak halkı için. Zonguldak halkını burada göremiyoruz, hiçbiri de destek vermiyor” diye tepkilerini dile getirdiler.

BAKANLIK'TAN RANDEVU TALEBİ

Öte yandan gün içerisinde Ankara’ya hareket eden Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştü. GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ise işçilere yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından randevu talep edildiğini söyledi. DHA