Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Haliç Kongre Merkezinde düzenlediği tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sunulan yeni AKM projesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Şubenin Karaköy'de bulunan binasında yapılan açıklamada, AKM'nin Cumhuriyet’in simgesel değerlerinden, modern mimari ve kültür varlıklarının en önemli yapıtlarından biri olduğu vurgulanarak “AKM’yi yıkmanın kültürel mirasın korunması ve mimari tasarım kültüründen yoksun bir siyasal anlayış doğrultusunda bir gösteriye dönüşmüştür” denildi.

[old_news_related_template title="İşte AKM'nin yerine yapılacak opera binası" desc="Yıkılarak yerine opera binasının yapılmasına karar verilen Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi projesi ile ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Projenin detaylarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Atatürk Kültür Merkezi'ni 2019'un ilk çeyreğinde bitireceğiz, sözünü aldım' dedi. Erdoğan ayrıca opera binası faaliyete geçtikten sonra, içeride düzenlenen etkiliğin de dışarıya yansıtılarak herkes tarafından izlenebilmesinin sağlanacağını söyledi.Cumhurbaşkanı, binanın tamamlanmasının ardından Taksim Meydanı’nın hepsinin yayalaştırılacağını ve araç trafiğinin tamamen yer altına alınacağını da belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/akm-orta.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/akmnin-kaderi-belli-oluyor-canli-yayin-2078807/"]

Anıtsal yapının yıkıma terk edildiği belirtilen açıklamada, “İnsanlarımızın emeği ve alın teriyle ülkemize kazandırılan kültür varlıklarını ve doğanın bize sunduğu güzellikleri korumak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için demokratik ve barışçıl yöntemlerle çaba gösteren kuruluşların, kültür-sanat çevreleri ile duyarlı yurttaşların 'Terörist' olarak suçlanması bu ülkenin birikimine, kültürel ve insani değerlerine yakışmayan bir açıklama olarak değerlendirmekteyiz” ifadelerine yer verildi.

[old_news_related_template title="Yeni AKM nasıl olacak? AKM nerede ve önemi ne?" desc="Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) nasıl olacak? Yıkılarak yerine opera binasının yapılmasına karar verilen Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi projesi ile ilgili bazı sorular merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan AKM'nin bürüneceği yeni hal ile ilgili açıklamalar yaptı. İşte yeni AKM'nin detayları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/yeni-akm-nasil-olacak.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/yeni-akm-nasil-olacak-akm-nerede-ve-onemi-ne-2079161/"]

AKM’nin Taksim Meydanı’nın bütünleyici ve tamamlayıcı yapısal ögesi olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamusal sorumlulukları doğrultusunda AKM’nin aslın uygun restorasyon işlerini tamamlamak ve binanın bir an önce yeniden hizmete açılmasını sağlamakla yükümlü oldukları halde 8 yılı aşkın süredir AKM’yi yıkıma terk etmek, polis karakolu olarak kullanmak gibi eylemler ile anayasal sorumluluklarını yerine getirmekten imtina etmek suretiyle suç işlemektedir. Derhal onaylı restorasyon projesi uygulamaya sokularak bu kültürel ve tarih yıkımına son verilmeli, Atatürk Kültür Merkezi özgün yapısı, kullanımı ve çevresiyle toplumun hizmeti sunulmalıdır. AKM’yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur."