16 Nisan referandumu sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AKP'nin yol haritası belli oldu. Referandum sonrası Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı "olağanüstü kongre söz konusu değil" ve AKP Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş'ın "süreç Ramazan'dan sonraya bırakıldı" açıklamalarına rağmen süreç hızlandı AKP 21 Mayıs'ta olağanüstü kongre kararı aldı.

Başbakan Yıldırım'ın olağanüstü kongre yok" açıklamasına rağmen başta Abdülkadir Selvi başta olmak üzere iktidara yakın kalemlerin kongre ve AKP'nin yol haritası ile ilgili bilgileri paylaşması tartışma yarattı. Hürriyet yazarı Selvi, 26 Nisan'da yazdığı ve gazetesinin 27 nisan tarihli sayısında yer alan yazısında dile getirdiği "Erdoğan'ın kongreyi 2017'de bitirin talimatı'nın doğru çıkması akıllara sürecin Başbakan Binali Yıldırım'dan önce iktidara yakın kalemlerle paylaşıldığı iddialarını getirdi.

ATAŞ: RAMAZAN'DAN SONRA


AKP Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş'ın, kongre sürecinin Ramazan'dan sonra başlayabileceğini açıkladığı gün yayınlanan Hürriyet gazetesinde, Abdülkadir Selvi'nin köşesinde Erdoğan'ın 'kongreyi erkene alın' talimatı aktarması dikkatlerden kaçmadı.

ERDOĞAN'IN ÜYELİĞİNİ AÇIKLADI


Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'ye 2 Mayıs'ta üye olacağının 24 TV Ankara temsilcisi Melik Yiğitel tarafından duyurulması ve Başbakan Yıldırım'ın bu açıklamayı onaylaması şüpheleri doğrular nitelikteydi.

19 Nisan 2017- Başbakan: Olağanüstü kongre söz konusu değil


Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada resmi sonuçların açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı AKP'ye davet edeceğini açıklayıp AKP'nin kongre sürecine girdiğini ancak olağanüstü kongrenin olmayacağını, 2018'de olağan kongre olacağını açıklamıştı. Binali Yıldırım konuya ilişkin, "AK Parti zaten bir kongre sürecine girmiş durumda. İlçelerimizden illerden başlayarak bu yıl içerisinde bu yıl sonuna kadar bütün kongrelerimizi yenileyeceğiz. Bir kan tazelemesi yapacağız. Heyecan tazelemesi yapacağız. 2018'de de inşallah olağan kongremizi gerçekleştireceğiz. Ve ondan sonra da 2019 Mart Yerel Seçimleri, 3 Kasım 2019 birleştirilmiş Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Süreç bu şekilde işleyecek. Dolayısıyla bu arada herhangi bir olağanüstü kongre söz konusu değil" demişti.

27 Nisan 2017: AKP Genel Başkan Yardımcısı: Ramazan'dan sonra


AKP Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, AKP’nin kongre sürecine ilişkin olarak, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Ramazan ayını atlatalım ondan sonra süreci başlatalım” talimatı verdiğini söylemişti. Ataş, basında yer alan, “Ak Parti’nin olağanüstü kongre yapacağı” yönündeki iddialara şaşırdıklarını belirterek, partinin yetkili kurullarında bu yönde alınmış bir karar olmadığını bildirmişti.

27 Nisan 2017- Abdülkadir Selvi: "Erdoğan, 'Kongre takvimini öne alın' dedi"


"...

Cumhurbaşkanı, değişim ve yeniden yapılanma süreçlerinin 2018’e sarkıtılmamasını istiyor. Bu açıdan çok önemli bir talimat daha veriyor. “AK Parti’nin olağan kongresini 2018’e sarkıtmayın. Kongre takvimini öne alın. 2017’de olağan kongreyi tamamlayın” diyor.

Bu durumda AK Parti, 2018 yılı Eylül-Ekim ayı içerisinde tamamlanacak olan olağan kongre takvimini öne çekecek. Böylece hem yorulan İl başkanları ve İlçe yönetimleri yenilenecek hem de 2018 yılının kongre yılı olmasına izin verilmeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda AK Parti MKYK toplanarak, kongre takvimini yeniden düzenleyecek.

..."

28 Nisan- 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel: Erdoğan 2 Mayıs'ta AKP'de


Referandum süreci sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 Mayıs'ta AKP'ye katılacağını 24 TV Ankara temsilcisi Melik Yiğitel canlı yayında açıkladı. Haber merkezlerine bomba gibi düşen bilgiyi, Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Binali Yıldırım da doğruladı.

[old_news_related_template title="Erdoğan 2 Mayıs'ta AKP'ye üye olacak" desc="Başbakan Binali Yıldırım, 2 Mayıs'ta AKP genel merkezde yapılacak olan grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP üyeliğinin başlatılacağını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/sur-sondakika-169.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/erdogan-2-mayista-akpye-uye-olacak-1820638/"]