5 imar dosyasının veto etmesi ile başlayan krizin ardından tartışmalı bir şekilde İBB Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş,  AKP’li meclis üyeleri bir kez daha karşı karşıya geldi. Topbaş’a yakın isimlerin yönetiminde olduğu Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı’nın  arazi tahsisi talebi kabul edilmedi. Geçtiğimiz yıl yine ekim ayındaki meclis oturumunda Kadir Topbaş’ın FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan damadına ait Florya Koru Evleri’nin yanı başındaki 15 bin metrekarelik arazi, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı'na verilmişti. Vakıf, yine Florya’da İBB mülkiyetindeki 5 dönümlük tarla niteliğindeki arazinin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere 25 yıl süre ile bedelsiz tahsis edilmesini talep etti. Talep geçtiğimiz mayıs ayında yapıldı ve ekim ayı meclis oturumunda da gündeme alındı. Hukuk-Altyapı, Mesken ve Emlak Komisyonu, tarafından talep yeniden değerlendirilmek üzere Emlak Müdürlüğü’ne iade edildi. Komisyonun raporu 12 Ekim tarihli İBB meclis oturumunda kabul edildi ve vakfın talebi rafa kaldırılmış oldu.

YÖNETİMDE YOK YOK


Bugüne dek birçok vakfın hiçbir talebini geri çevirmeyen İBB yönetiminin askıya aldığı tahsis talebinin sahibi olan vakfın yönetiminde Kadir Topbaş’ın yeğeni Turhan Topbaş’ın eşi Burcu Topbaş, Kadir Topbaş ile birlikte görevinden ayrılan özel danışmanı Kortan Çelikbilek, Özel Kalem Müdürü Muhsin Doğan var. Vakfın mütevelli heyetinde yeni İBB Başkanı Mevlüt Uysal tarafından istifalarının istendiği  iddia edilen Topbaş’ın danışmanları Sabri Dereli, Sefer Kocabaş, dış ilişkiler danışmanı Mehmet Duman, azınlıklardan sorumlu danışmanı Nadya Taşel’in isimleri de dikkat çekiyor.  Mütevelli heyetinde Uysal’ın başkan olması birlikte görevden alınacakları öne sürülen Topbaş’ın ekibinden üst düzey İBB yöneticileri de bulunuyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı olan aynı zamanda Topbaş’ın oğlu Hüseyin Ersan Topbaş’ın okul arkadaşı Çağatay Kalkancı, diğer genel sekreter yardımcısı olan Topbaş’ın sağ kolu  Mevlüt Bulut, İBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Ferrah Şarman da yönetimde.

3 TAHSİS YAPILDI


Topbaş’ın yakınlarının yönettiği vakfın tahsis talebini reddeden İBB Meclisi bu ay 3 vakfa çok dikkat çekici tahsisler yaptı.  İstanbul Enderun Eğitim ve Kültür Vakfı’na İBB tarafından 1 milyon 273 bin 327 liraya restore edilen Fatih’teki Kaba Halil Medresesi 5 yıllığına verildi.  Vakfın yönetiminde AKP’li meclis üyeleri İsmail Hakkı Turunç ile Bülent Katkak var. Mülkiyeti İBB’ye ait Beyoğlu’ndaki  bir bina da yine AKP’li üye İsmail Hakkı Turunç’un bulunduğu Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği’ne 10 yıl süre ile tahsis edildi. İSKİ Eyüp Şube Müdürlüğü’nün kullandığı bina da yurt haline getirilmesi için yandaş vakıflardan  İlim Yayma Cemiyeti'ne verildi.