Teklifin 8. maddesi Cumhurbaşkanı'na Yürütme yetkisi veriyor.

6 SAATTE OYLAMA GEÇİLDİ

Sekizinci madde oylamasına 6 saat sonra geçilebildi. Bu madde Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenliyor. Yapılan oylamaya 483 milletvekili katıldı. 339 kabul, 138 ret oyu çıktı. 1 çekimser, 2 oy boş ve 3 oy geçersiz sayıldı.

‘YALAN’ TEPKİSİ

Kadın vekillerin kavgasında yer alan AKP’li Gökçen Özdoğan Enç, hastaneye giderek tedavi oldu. Oylama için tekrar Meclis’e gelen Enç, tekerlekli sandalye ve boyunluk takmış olarak döndü. Oy kullanırken CHP sıralarından ‘yalan, yalan’ sesleri duyuldu. Başkanvekili Bahçekapılı, “Yalan diyeni kınıyorum” diye tepki verince bu defa CHP’liler tempo tutarak “Yalan, yalan” dediler.

[old_news_related_template title="Aylin Nazlıaka, kendini Meclis kürsüsünde mikrofona kelepçeledi" desc="Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis kürsüsüne kendini kelepçeleyerek sıra dışı bir eyleme imza attı. 1.5 saat kürsüde kalan Nazlıaka’nın kelepçesini AKP’li kadın vekiller keserek çıkardı. Bu sırada AKP ve HDP’li vekiller arasında saç saça baş başa kavga çıktı. Kadın vekiller birbirlerine yumruk salladı, bazı kadın vekiller yere kapaklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/basliksiz-1-249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/aylin-nazliaka-kendini-meclis-kursusunde-mikrofona-kelepceledi-1-1631999/"]

ŞERH’İ KABUL ETMEDİ

CHP’li katip üye, oylama tutanağına şerh düşmek istedi ancak AKP’li Başkanvekili, bu talebi kabul etmedi. Yazılı cevap vermesi istendiğinde de olumsuz yanıt verdi. Bu durum CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından yüksek sesle dile getirilerek tutanaklara geçirildi.

KABUL EDİLEN 8. MADDE

MADDE 8- 2709 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 104- Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapar. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verir. Kanunları yayımlar. Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir. Kanunların, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açar. Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler. Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyetinin temsilcilerini gönderir, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul eder. Milletlerarası andlaşmaları onaylar ve yayımlar. Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunar. Milli güvenlik politikalarını belirler ve gerekli tedbirleri alır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil eder. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verir. Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir. Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer. Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.”

GÖRÜŞÜLEN 9. MADDE

MADDE 9- 2709 sayılı Kanunun 105 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“E. Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu MADDE 105- Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilir. Rapor Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı, seçim kararı alamaz. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen Cumhurbaşkanının görevi sona erer. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanır.”

MECLİS’TE ‘I LOVE YOU YELİZZZZ’ SESLERİ

Anayasa paketinin 9. Maddesi oylaması sırasında Meclis’te CHP’li vekillerin ilginç bir tepki gösterdi. AKP’li bir milletvekili oy kullanmaya giderken CHP’li vekiller ayağa kalktı ve “Yelizzz, yeeelizzz” tezahüratları başladı. Bu slogan önce anlaşılamadı. Ancak bir süre sonra CHP’li Eren Erdem, “Kadın kılığına girmiş sahte hesap açıyorlar. Allah’ın sopası yok ki” dedi. CHP’li vekillerin ‘Yeliz’ sesleri Bahçekapılı’yı kızdırdı ve “yeter be canım” diyerek uyardı. Bu defa başka bir CHP’li milletvekili “I love you Yeliz” diye bağırdı. AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, CHP’lilere tepki göstermek zorunda kaldı: “Fotoşopçular sizi, genel başkanınız kasetle geldi. Kasetle geldiniz, kasetle gidiyorsunuz.” CHP’li vekillerin ‘yeliz’ tezahüratı yaptığı ismin AKP’li bir erkek vekilin ‘yeliz adaley’ adında açtığı bir twitter hesabı olduğu iddia edildi. Vekil, bu hesaptan yayın yayınca yakayı ele verdi. Ancak Genel Kurul’da konu gündeme getirilince hesap kapatıldı.

9. MADDE 341 OY ALDI

Cumhurbaşkanının yargılanmasını düzenleyen 9. Maddenin oylamasına 483 milletvekili katıldı. 341 kabul, 137 ret oyu kullanıldı. 4 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı.

HARAKİRİYLE EŞDEĞER

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bu maddeyle ilgili verdiği önerge üzerinde konuşarak şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı yargılanamaz yazsaydınız. Fetö darbesinden sonra Cumhurbaşkanı ‘Allah da millet de beni affetsin’ demişti. Görev suçlarıyla alakalı ‘Rabbim beni affetsin’ desin, kurtulsun. Kişisel suçlardan dolayı ‘benim milletim affetsin’ desin. Fetö’de, PKK’da travma yaşayan Cumhurbaşkanına bu kadar yetkiyi vermek harakiri yapmakla eşdeğerdir.”

* MADDE 10- 2709 sayılı Kanunun 106 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “F. Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanına vekâlet ve bakanlar MADDE 106- Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilir. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, kırkbeş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. Genel seçime bir yıl veya daha az kalmışsa Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimi de Cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte yenilenir. Genel seçime bir yıldan fazla kalmışsa seçilen Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinin yapılacağı tarihte her iki seçim birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde and içerler. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer.

10. MADDE 340 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanın vekalet ve bakanlarla ilgili 10'uncu maddesi 340 oyla kabul edildi.

Oylama sonucu; kullanılan 481 , kabul 340, ret 136 , boş 3 , geçersiz 2.

11. MADDE 342 OYLA KABUL EDİLDİ

11. maddede 481 milletvekili oy kullandı. Oy dağılımı şu şekilde oluştu; 342 kabul, 135 ret, bir çekimser, 3 boş.
Kabul edilen bu madde Cumhurbaşkanı ve meclis seçimlerinin yenilenmesini düzenliyor.


MADDE 11- 2709 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“H. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi MADDE 116- Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.”