Daha önceki planlarda şahsa ait alanların kamulaştırılarak, Anıtkabir alanı ile birleştirilmesi öngörülmüştü. Yeni planda ise bu hüküm kaldırılıyor ve Anıtkabir alanına katılması gereken bölüm, konut alanı ilan ediliyor. Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün bulunduğu 37 bin 960 metrekarelik alanda da 12.50 yüksekliğinde yapılaşmaya izin veriliyor.

SERT TEPKİ


TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yeni plana tepki göstererek, “Anıtkabir tüm ulusa ait anıtsal bir alandır, her ne amaçla olursa olsun, yapılaşmaya açılamaz. Cumhuriyet dönemi ile hesaplaşan ve bir gecede İller Bankası'nı, Marmara Köşkü'nü, yani Cumhuriyet ideolojisinin temsil mekanlarını yıkanlar şimdi de Anıtkabir'e yöneldi’’ dedi. Candan şu açıklamayı yaptı:

ASKIYA ÇIKTI


Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.05.2016 tarihinde Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliklerine ilişkin meclis kararının planları bir yıl sonra askıya çıktı. Plan değişikliği yeni yapılaşma öngörüyor. Anıtkabir tüm ulusa ait anıtsal bir alandır, her ne amaçla olursa olsun, yapılaşmaya açılamaz.

KONUT ALANI


Daha önceki planlarda şahsa ait alanların kamulaştırılarak Anıtkabir alanı ile birleştirilmesi hükmü ortadan kaldırılarak, Anıtkabir alanına katılması gereken bu alanın konut alanı olarak kullanılması kararı getirilmiştir. Yani planda kamulaştırıp , birleştirilmesi hükme bağlanmışken, bu hüküm plan değişikliği yapılarak çıkartılmıştır. Yine Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün bulunduğu 37.960 metrekarelik alanda da, yıkılıp yeniden yapılması durumunda 0.3 emsal 12.50 yüksekliğinde yaklaşık 12 bin metrekarelik yapılaşma öngörülmüştür.

[old_news_related_template title="Anıtkabir'e oyun parkı tepki çekti" desc="Ulu Önder Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir’e bir kargo şirketi tarafından çocuk parkı yapıldı. Anıttepe’deki Anıtkabir yerleşkesindeki mozole yakınına ve kafeteryanın karşısına yapılan çocuk parkı tepki topladı. Anıtkabir Komutanlığı ise parkın yapımına katkı sağlayan MNG kargoya teşekkür etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/anitkabir-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/anitkabire-oyun-parki-tepki-cekti-1407086/"]

CUMHURİYETİN SİMGELERİ


Anıtkabir SİT alanında park alanı olarak gösterilen bölüm de, askeri alan olarak belirlenerek yapılaşmayla karşı karşıya bırakılmıştır. Değişiklik, Cumhuriyet dönemi ile hesaplaşan, bir gecede İller Bankası'nı, Marmara Köşkü'nü, Baraj Gazinosu'nu, Su Süzgeci'ni, yani Cumhuriyet ideolojisinin temsil mekanlarını yıkan bakış açısının, Anıtkabir'e yöneleceğinin adımlarıdır. Değişikliği yargıya taşıyacağız.

[old_news_related_template title="Anıtkabir’e okey salonu da açın gençler de gelsin" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/yilmaz-ozdil-6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/yilmaz-ozdil/anitkabire-okey-salonu-da-acin-gencler-de-gelsin-1409770/"]

PARK YAPTILAR


Anıtkabir’e geçen yıl yapılan oyuncak park alanını, futbol sahasını ve birkaç gün önce Anıtkabir'e ilişkin bakımsızlık, hoyratça kullanım süreçlerini düşündüğümüzde sistematik bir müdahale süreci karşımıza çıkıyor. Ülkenin kurucusu Atatürk’ün ebedi yeri olan Anıtkabir’e ilişkin plan değişikliği ile alanın daraltılması, kamulaştırma kararlarından vazgeçilmesi ve yapılaşmayı reddediyoruz. Anıtkabir Ulus'a aittir ve tarihsel simgesel, kutsal mekandır."

[old_news_related_template title="Paşa kaysın kaydıraktan..." desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/09/bekir-coskun-3-22.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/bekir-coskun/pasa-kaysin-kaydiraktan-1409766/"]

MELİH GÖKÇEK'TEN AÇIKLAMA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de haberin ardından yaptığı açıklamada, "Yalan yanlış bilgilerle vatandaşı kandırıp, ortalığı karıştırmak için çabalayan ideolojik kafalar yine iş başındalar" ifadelerini kullandı.

Gökçek “Milli Savunma Bakanlığı bizden talep etti ve yapıldı. Yapılan da haberde bahsedildiği gibi değil. Anıtkabir sınırları dışında bulunan ve mevcutta park alanı olarak ilan edilmesine rağmen orada bulunan 5 katlı askeri lojmanı resmileştirdik” diye konuştu.

Koruma Kurulunun zaten hiçbir şekilde yeni bir yapılaşmaya müsaade etmeyeceği söyleyen Başkan Gökçek, “Yeni bir yapılaşma söz konusu dahi değil. Sadece mevcut askeri lojmanlar resmileşti. Mevcut durum korundu o kadar. Bir kez daha, ideolojik düşünceleriyle hareket eden bir takım oda yöneticileri ve internet siteleri; halkı yanıltarak, algı oluşturma çabası içerisindeler. Ancak yine bilgisiz, yine belgesiz, yine boş çaba içindeler” diye konuştu.

BELEDİYE: SAVUNMA BAKANLIĞI BURANIN İMARA UYGUN HALE GETİRİLMESİNİ İSTEDİ 

Ankara Büyükşehir Belediyesi de haberlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada; alınan Meclis kararının, Anıtkabir’de konuta izin vermek değil, Anıtkabir karşısındaki park alanı olarak belirlenen bölümde bulunan mevcut askeri lojmanların, Milli Savunma Bakanlığının talebi üzerine yapılan plan değişikliğiyle resmileştirilmesinden başka bir şey olmadığı bildirildi.

Açıklamada, söz konusu plan değişikliğinin Milli Savunma Bakanlığının talebi üzerine alındığı kaydedilerek, plan değişikliğinde alanın A ve B olarak tanımlanan iki farklı parsele ayrıldığı belirtildi. A parselinde hiçbir yapılaşma ve plan değişikliğinin önerilmediği belirtilen açıklamada, B parseli olarak belirlenen alanın park alanı olmasına rağmen üzerinde mevcut askeri lojman bulunduğu kaydedilerek; mevcut lojmanların daha sonra yıkılma ve benzeri bir durumla karşılaşılmaması için plan değişikliği yapıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "B parselinde, park alanı olmasına rağmen Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün lojmanları bulunuyor. Bu lojmanların ileride herhangi bir sıkıntılı durumla karşılaşmaması için Milli Savunma Bakanlığı bizden buranın imara uygun hale getirilmesi talebinde bulundu. Biz de mevcut lojmanları plana uygun hale getirdik. Yapılan bundan başka bir şey değil. Yani söz konusu konuyla yapılan açıklama ve haberler tamamen asılsız, bilgisiz ve gerçek dışıdır."