Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün hayatı mücadele içinde geçti. Ülkenin birliği ve bütünlüğü için, milletin özgürlüğü için gece gündüz uğraştı. Onun için Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı hiçbir şeyden kıymetli değildi!.. Ocak 1938’de, siroz teşhisi konulduğunda da tek düşüncesi, Hatay’ın ana vatana bağlanmasıydı. Doktorların uyarılarına rağmen ömrünün son günlerinde büyük bir heyecan ve şevkle bunun için çabaladı...

Türk Milleti, Atatürk’e böyle veda etti. Aradan 79 yıl geçti, gözyaşları dinmedi. Türk Milleti, Atatürk’e böyle veda etti. Aradan 79 yıl geçti, gözyaşları dinmedi.


TÜM DÜNYA YASTA

Deniz havası iyi geldiği için bir süre Savarona’da kaldı. Hastalığı ağırlaşınca İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’na nakledildi. 5 Eylül 1938 günü vasiyetini yazıp servetini Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarına bağışladı. Kasım ayı başında durumu daha da ağırlaştı. Doktorları hep yanındaydı. Türk Milleti dualarıyla Atasını yalnız bırakmıyordu. Ve tarih 10 Kasım 1938, günlerden perşembe... Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, saat 9’u 5 geçe Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Atatürk’ün ölüm haberi tüm yurdu yasa boğdu. Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede de yas ilan edildi.

15anitkabir Sonsuza kadar kalplerde yaşayacak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, 1953’te Anıtkabir’deki ebedi istirahatgâhına defnedildi.


12 GENERAL OMUZLADI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, 16 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’ndaki katafalka konuldu. İstanbullular son kez Atasıyla buluştu. Üç gün üç gece, gözü yaşlı bir insan seli Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlığını gösterdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün cenaze namazı da 19 Kasım günü yine Dolmabahçe’de kılındı. On iki generalin omzunda sarayın dış kapısına çıkarılan tabut, top arabasına konularak, gözyaşları arasında Gülhane Parkı’na götürüldü.

15ataturk

ARADAN 79 YIL GEÇTİ...

Ulu Önder Atatürk’ün naaşı buradan Yavuz zırhlısına nakledildi. Büyükada açıklarına kadar Türk Donanması ve törene katılmak için gelen yabancı gemilerin eşlik ettiği Yavuz zırhlısı, cenazeyi İzmit’e götürdü. Mustafa Kemal’in naaşı buradan da özel bir trenle Ankara’ya gönderildi. 21 Kasım 1938’de yabancı devlet yetkililerinin de katıldığı büyük bir törende geçici kabri olan Etnografya Müzesi’ne defnedildi. Ulu Önder için hazırlanan anıt mezarın tamamlanmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953’te Etnografya Müzesi’nden alınarak Anıtkabir’e nakledildi. Yurdun her ilinden getirilmiş vatan toprağı hazırlanan ebedî istirahatgâhına yerleştirildi. Atatürk’ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam 79 yıl geçti. Ancak acı hiç dinmedi. Atatürk’ün açtığı yolda hiç durmadan ilerleyen, devrimlerine ve ilkelerine son nefesine kadar sahip çıkan Türk Milleti’nin, Atasına olan özlemi ve minneti her geçen gün daha arttı. O artık aramızda yok ancak onun sayesinde biz varız...