Yüksel ŞENGÜL

Meclis’te kabul edilen müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa kamuoyunda tartışma yarattı. Bu yasayı, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’yle konuştuk. Güllü, kadın haklarını, kadına şiddeti ve müftülük nikahı sonrası muhtemelen yaşanacakları anlattı.

■ Müftülük nikahı kadınlarımızın başına neler getirecek?
İktidar tarafından hünerli bir strateji izlendi bu yasanın TBMM’ye gelmesi konusunda. Meclis’in kapanacağı son gün geldi ve açıldığı ilk gün İçişleri Komisyonu’na getirildi. Alt Komisyon kuruldu, 7 saat sonrası Ana Komisyona geldi ve orada da ‘Müftülere’ diye gelen yasa ‘Müftülüklere’ diye değişime uğradı.

■ Tartışılmadan oldu...
Kadınların kaderiyle ilgili böylesine önemli değişiklik, kadınlara sorulmadan yapıldı. Bu yasa, kadınlar için felaket olacak, peşinden başka hak kayıpları gelecek. Bu adımla laiklik kaybediliyor.

BENİ MECLİS’E ALMADILAR

■ Bu konuyla ilgili sizin girişimleriniz, itirazlarınız oldu mu?
Olmaz olur mu! 27 yıldır kadın ve kız çocukları konusunda çalışıyorum, şiddet, taciz, istismar, istihdam, eğitim uzmanlık konularımız. TBMM açılınca gruplara bilgilendirmek için Meclis’e gittim. Ancak kadın konusunda son 15 yılda TBMM’de çıkan her yasada görüşlerine başvurulmuş bir kadın olan ben, Meclis’e alınmadım.

■ “Hristiyanlarda kilise nikahı var” diye bu yasaya destek verildi. Bu konuda ne diyeceksiniz?
O ülkelerde resmi nikah olmadan dini nikah kıyılamaz. Üstelik bizde imam nikahı, resmi nikah olmadan da kıyılabiliyor. Meseleyi sapla saman hikayesine dönüştürüyorlar.

■ “Kadının birey olma hakkı elinden alınıyor” sözü sizin... Bunu açar mısınız?
Cumhuriyet döneminde Atatürk seçme ve seçilme hakkını vererek kişi olmanın ötesine taşımıştı kadınlarımızı. Eşit birey, eşit vatandaş ve yasalar önünde eşitlik sağlamıştı. Bugün tasarı ile resmi nikah güvencesizliği ile miras haklarımız gasp edilirken, erkeğe bağımlı, eğitimden yoksun bırakılmış çocuklar ve görünmezliğe büründürülen kadınların acıklı manzarası var önümüzde.

ASLA PES ETMEYELİM

■ Hakkının gasp edildiğine inanan kadınlarımız ne yapmalıdır?
Pes etmeyelim. Biat değil, birey olarak eşit yaşam haklarımıza sahip çıkmalıyız. Kadınların bugünkü kazanımları hiç kolay elde edilmedi. Osmanlı’dan beri kadınlar mücadele ettiler. Atatürk bu hakları yasal zemine alarak sağlamlaştırdı. Bugün bu zemin ayaklarımızın altından çekilse de kimileri ‘Ne olacak canım’ dese de olacaklara karşı mücadeleye devam edeceğiz.

2017’de, 247 kadın şiddetin hedefi oldu


■ Gelelim kadına şiddete... 2016’da kaç kadınımız öldürüldü?
285 kadın öldürüldü 2016 yılında. 2017 yılının 15 Ekim tarihi itibariyle 247 kadın erkek şiddetine hedef oldu. Bu yılki istatistikler feci durumda. Töre ve namus cinayetleri tekrar gündeme gelmeye başladı.

■ Kadın cinayetlerinin giderek çoğalmasının nedeni ya da nedenleri nedir?
Öncelikle toplumda oluşturulan algının etkisi büyük. Yalan yanlış kadın üzerinden söylemler yapılması, iktidarın sessizliği ve yargının cezasızlığının yarattığı cesaretle kadın cinayetleri ne yazık ki artıyor.

MAĞDURLAR İÇİN ACİL YARDIM HATTI


Güllü, kadına şiddete karşı mücadele ettiklerini söyledi ve “Acil yardım hattımız ile mağdurları savunuyoruz. Telefonlarımız, 0 212 656 96 96 – 0 549 656 96 96” dedi.