İstanbul’un araç ve yaya yoğunluğunun en çok yaşadığı bölgelerin başında gelen Mecidiyeköy’de süren metro inşaatı nedeniyle firma da vatandaş da zora düştü... 24.5 km uzunluğundaki Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı’nın projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nce hazırlanarak 2014’te inşaatına başlandı. Maliyeti 300 metro vagonu ile birlikte 934 milyon Euro yani 4 milyar lira olarak hesaplandı. Bu kapsamda 2013’te metro hattı mühendislik işleri için Emay Mühendislik ile 30 milyon 729 bin TL, hattın inşaatı için de Gülermak-Kolin-Kalyon ortaklığı ile 849 milyon 440 bin TL bedel ile sözleşme imzalandı.

HESAPLAR ŞAŞTI

Depo sahasının inşaat işleri ile montaj ve işletmeye alma işleri için ise 2015’in nisan ayında 369 milyon Euro yani bugünkü kura göre 1 milyar 602 milyon lira bedelle Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş ile anlaşıldı. 300 adet metro aracı için de 1 milyar 212 bin liralık teklifi veren Hyundai Rotem Company, Hyundai Eurotem Demiryolu Araçları A.Ş iş ortaklığ ile 2016’da sözleşme yapıldı. Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını 26 dakikaya indirecek olan ve 18 istasyondan oluşan hattın en önemli noktası olan Mecidiyeköy istasyonundaki çalışmalara sıra geldiğinde ise hesaplar şaştı. CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman ve Hüseyin Sağ, inşaatı yapan firmanın; çalışmalarının yoğun trafiğin olduğu bir bölgede gerçekleştirilmesi nedeniyle işlerin uzadığını ve bu nedenle 36 milyon lira ek ödenek istendiğini açıkladı. CHP’li meclis üyeleri, talebin İTÜ, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenlerden oluşan hakem heyetine gittiğini belirtti.

Soldan sağa: Nadir Ataman ve Hüseyin Sağ Soldan sağa: Nadir Ataman ve Hüseyin Sağ


Skandalı CHP’li Meclis üyeleri ortaya çıkardı

CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman bu gibi maliyet artışlarının öngörülemeyen durumlarda yapıldığına dikkat çekti. Ataman, “Mecidiyeköy’deki durumu öngörememek mümkün değil. Bu uygulama, proje hesabının doğru yapılmadığını gösteriyor. İBB projeyi doğru düzgün hazırlayamadığı için şimdi kamunun cebinden milyonlarca lira daha çıkacak” dedi. Hüseyin Sağ ise “Kur farkından dolayı da İBB zararda. Şimdi kendi iş bilmezliğinin cezasını bütün İstanbul’a ödetecekler” diye konuştu.