Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, 17 Ağustos 1999´da yaşanan Marmara Depremi´nin Yalova´da büyük üzüntü yarattığını belirterek, bir kentin, geçmişini bilerek geleceğinin şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Salman, Yalova´da 4 katın üzerine çıkılmasına izin vermediğini kaydederek,  şunları söyledi:

"BUNU ÖĞRENDİK AMA GENE UNUTULDU"

"Burası birinci derece bir deprem bölgesi. Deprem yadsınamaz bir gerçek. Deprem değil binalar öldürüyor. Bunu öğrendik ama bu gene unutuldu. Gelinen nokta itibariyle durum ne diye sorarsanız, belediye meclisinde doğru kararlar alındı, ilk başta doğru gitti ancak yine şu gün için çok doğru şeyler yapılıyor mu yüzde 100 kestirmek zor. Denetleme anlamında ben imar müdürlüğüme kesin talimatımı verdim. `Depremselliği asla göz ardı etmeyin´ dedim. Ben belediye meclisi başkanı olduğum sürece Yalova´da 4 katın üzerine çıkmasına izin vermem, bunun meclis gündemine dahi gelmesine izin vermem dedim. Bazıları bunu eleştiriyor ama eleştirilecek durumu yok. Depremin zeminle de ilintili bir gerçeği var. Deprem bilimcileri Ahmet Ercan ve Oğuz Gündoğdu ile yaptığım görüşmelerde mühendislik bilimi ilerlese de, kentin zemini kötü olduğu için Yalova´da çok katlı binaların bir cinayet olabileceğini belirttiler. Ben bunu bilirken, depremi yaşamışken, depremin acısını iliklerime kadar yaşamışken çok katlı binaya göz yummam mümkün değil."

salman

"NEREDEYSE ÇADIR KENT KURACAK YER KALMADI"

Yalova´da deprem gerçeğinin unutulmaya başladığını söyleyen Başkan Salman, gelinen noktada Yalova´nın yoğun göç alması ve buna bağlı kentleşmenin hız kazanması nedeniyle olası afetlerde toplanma alanlarının kalmadığını belirtti. Salman, şöyle devam etti: "Binalarda esaslara yüzde 100 uyuluyor mu? Kafamda benim her zaman o soru işareti duruyor. Doğruyu şimdiden yaptırırsak insanların burunları kanamaz. Bu bizim için en büyük kazanç olur. Ülkeyi yönetenlerin de deprem gerçeğini unutmamaları ve unutturmamaları önemli. Yalova´da neredeyse çadır kent kuracak alan dahi kalmadı. Bu da bir gerçek. Burada bir özeleştiri yapmamız lazım. Allah muhafaza hafif bir deprem bile olsa, insanlar korkup kaçtıklarında, eve girmediklerinde depremde toplanma alanı neresi olacak? Çadır kent nereye kurulacak? 99´da bizim şansımız vardı. Birçok kurulacak alan vardı ama kentleştikçe, Yalova en hızlı büyüyen kent, buna bağlı konut ihtiyacı da artıyor, sektör paydaşları da saldırıyor. Gerek depremsellik açısından gerekse kentin kimliğini korumak için Yalova´nın beton yığını olmasına, çok kata izin vermememiz gerekiyor." DHA