CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, AKP'yi 'önce özgürlüklere, şimdi ise demokrasi ve cumhuriyete kastettiğini' söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise, Kürt sorununu ancak'Batının çözebileceğini', iktidarda olmasa bile çözümün CHP'de olduğunu söyledi.

CHP kongresi, Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar yaptığı konuşmayla açıldı. hükümetin Kürt sorununa ilişkin yaklaşımını eleştiren Yaşar, , "Kürt sorunu konusunda, 1990'lı yıllara geri döndük
Her gün insanlar ölüyor. Yeter demeliyiz. Yeter, yeter, yeter" dedi. Yaşar, "El nusra, Işid, haşd-i Şabi ile komşu olacağıma, Kürtlerle komşu olmayı tercih ederim" diye konuştu.

Tanrıkulu; AKP Cumhuriyete kastediyor

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 'AKP önce önce özgürlüklere, şimdi de cumhuriyete, demokrasiye kastediyor' dedi.
Konuşmasına, 'Neden birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var?' Sorusuyla başlayan Tanrıkulu, AKP'nin iktidara geldiğinde OHAL  olmadığını, oysa şimdi tüm Türkiye'de 14 aydır OHAL  ilan edildiğini anlattı.
Darbe girişiminden AKP'nin önce kayyum atanmasına ilişkin düzenlemeyi parlamentoya yasa taslağı olarak getirdiğini, ancak muhalefetin ortak tepkisi Sonucu geri çekildiğini anlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu;
'ancak aynı hükümet ne yaptı; olağanüstü hal ilan edip KHK ile kayyum uygulamasını getirdi. Seçilmiş 92 belediye başkanını görevden alıp, Hapse attı.

Şu anda parlamento hem var, hem yok; çoğunluklarıyla her istediklerini yapıyorlar.
Yargı bağımsızlığı yok; ben darbe dönemlerinde avukatlık yaptım. O zaman yargının durumu bu kadar berbat değildi.
İktidara geldiklerinde, Türkiye'de çatışma yok, silah yok, ohal yoktu. Şimdi hepsi var.
Eskiden sadece bölgade terör vardı. Şimdi Işıd de var, Fetö de var. bu hale getirdiler Türkiye'yi.
İşimiz çok zor'

Tanrıkulu, Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerine de değinerek,'Yanı başımızda Kürtler var. Dellerinden kan damlıyor. Biz tüm kardeşlerimizle barış içinde yaşamak istiyoruz' diye konuştu.

Gürsel Tekin; Ülkece, Türkiye'yi soyanlar için çalışıyoruz

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin ise, 57 İslam ülkesinin tümünün yolsuzluktan muzdarip olduğuna vurgu yaptı.Tekin şöyle konuştu; "57 ülkeden bir tanesi bile bir araba markası yaratamadı. Sudan'da insanlar aşı bulamazken, devlet başkanının 20 milyar serveti var. Bizdekileri anlatmama gerek var mı? Hepsinin çocukları milyarder oldular.
Cumhuriyeti kuranlar ailelerine servet bırakmayı bilmiyorlar mıydı? Atatürk sadece evlatlığına bir maaş bıraktı. Bir ülkede yolsuzluk varsa, yoksulluktan kurtulamazsınız. Almanya'nın Başbakanı Merkel 140 metrekare evde oturuyor. Bizimkiler de saraylarda oturup Alman arabalarına biniyorlar. sadece her yıl Saray'a harcadığımız parayı biliyor musunuz? Ey inançlı kardeşim, neden isyan etmiyorsun? Hepsinin çocukları milyarder. Nereden geldi bu servet?"

'Yan yana durmalıyız'

Tekin, yaşananları 'rezillik' olarak niteleyerek, şu çağrıyı yaptı; "Bütün bu rezilliklere karşı yapabileceğimiz tek şey yan yana durmak. Şu rezillikleri bitirmek için, siyasi görüşünüz ne olursa olsun, yan yana duralım. Rezillikler bitsin, yine gitsin insanlar kendi partilerine. " dedi.

Tekin şöyle konuştu; "Sayın Erdoğan önce ayrıştırdı; ayrıştırmakla yetinmedi. Artık kendisine sıra geldi.
Bunların hepsinin yöntemi aynı; Önce yalan üretirler. Bu yalana ahaliyi inandırırlar.
İnanmayanlara da, sanki cebinden para veriyormuş gibi sosyal yardımla terbiye ediyorlar. Valisi, kaymakamı, belediye başkanı köylüleri topluyor, 'oy vermezseniz yardımı keseriz'. O yardımları sizin verginizle veriyorlar, cebinden vermiyor ki. 80 milyon insan bu ülkeyi soyanlara çalışıyor. Türkiye şimdiye kadar tüm sorunları aştı. Bunu da aşacağız. Hele hele bir arada durursak çok daha çabuk çözeriz. "

Aksünger; Kürt sorunu ülkenin batısından çözülür

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise, Kürt sorunun ancak 'Batıdan çözülebileceğini' söyledi Aksünger, 'eğer bir insan acı duyuyorsa canlıdır. Eğer başka insanın acısını duyuyorsa insandır. Soruna bu açıdan yaklaşmak gerekir' dedi.
Aksünger, kongrede Zarrab davası hakkında da bilgi verdi. Uyuşturucu kaçakçılığı var, kara para aklama var. Bu dava nedir? Bu dava Türkiye'nin pisliğidir. Ambargo delmeyi bugüne kadar gündeme getirmedim bile' diye konuştu.
Aksünger, Reza Zarrab'ın babasının da geçmişte maya bağlantılarıyla anıldığını anlattı.

Bu ülkenin birinci suçluları samimi mütedeyyinler, samimi Kürtler, samimi solcular. İki kere kandılarları da en ahlaksızları. Mescid-i Aksa kimin? İsrail'in. Ürdün