CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yandaşa rant projesinden vazgeçin. 76 dönümlük araziyi yandaşa peşkeş çekmek yerine Soma’ya yeşil alan olarak kazandırın” çağrısında bulundu.

Özgür Özel, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “TKİ Ege Linyitleri İşletmeleri'nin idari binası, lojmanları ve sosyal tesisleri Soma şehir merkezinin içinde kaldığı için haliyle bu müesseseye ait 76+30 dönümlük iki arazi grubunun da rantı hayli yükselmiş durumda.

3 KEZ İPTAL EDİLDİ

Daha önceden 3 kez iptal edilen ihale ile TKİ ELİ 76 dönümlük arsalarını verip karşılığında 30 dönümlük arsanın üzerine yeni hizmet binası, lojman ve sosyal tesis yaptırmak istiyor. 31 Temmuz 2017 günü teklifleri toplanan dördüncü ihalede ise 6 firma dosya alıyor ancak biri teklif veriyor. Dahası son ihalede iş bitirme yeterliliği 10 milyondan 40 milyona çıkarılarak yerel firmaların teklif vermesi engellenmiş oluyor.

TKİ ELİ'nin yeni tesislere kavuşmasını tabii ki herkes ister; ancak, iş bitirme yeterliliği ve verilen teklifin 1 tane olması dolayısıyla son ihale şaibeli hale gelmiştir. Rekabet unsurunun ortadan kaldırıldığı alenen ortadadır bu ihalede. Soma’nın acısı da, Soma’dan istenilen rantın da sonu gelmedi. Soma’nın sırtından doyan doyana ama kimse Soma’nın ihtiyaçlarını görmüyor.

SOMA MERKEZDE YEŞİL ALAN YOK

Soma şehir merkezinde yeterli park ve yeşil alan yok. Şimdi, TKİ ELİ'nin yapması gereken bu yandaşa rant projesinden vazgeçmektir. 30 dönümlük arsalara modern tesisleri kuruluş kendi imkanları ile yaptırabilir. Kalan 76 dönüm ise yandaşa peşkeş çekilmek yerine, Soma'ya yeşil alan olarak kazandırılmalıdır. Biz bu konunun da takipçisi olacak, peşini bırakmayacağız.”

KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi de veren Özel, şöyle dedi:

“Manisa İli Soma İlçesinin Yüzevler mevkiinde bulunan kentsel dönüşüm kapsamındaki 378 ada nolu 186-187-188 parsel 39.717,32m2 arsa ile İstasyon Çamlık mevkiinde 518 ada nolu 20 parsel ve 8 ada nolu 184-185 parsel 36.368,05m2 olmak üzere toplam 76.085,37m2 yüzölçümlü arazilerin kentsel dönüşüm kararı sonrasında değerlemesi yaptırılmış mıdır? Yaptırıldı ise bu arazilerin tespit edilen değerleri ne kadardır?

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında bu 76.085,37m2 yüzölçümlü arazilerin imar düzenlemesi ne şekildedir? Bu arazilere konut dışında ticari vd. nitelikli binaların yapılması mümkün olacak mıdır? Bu araziler için öngörülen imar emsal değeri kaçtır?

İlk 3 ihalede yaklaşık maliyetin yüzde 25’i olan iş bitirme şartı, 4. ihalede neden yüzde 60’a çıkarılmıştır?

Yapılan son ihalede şartname alan ve teklif veren firma sayısı kaçtır? Verilen tekliflerin içeriği nedir?

TKİ ELİ İşletmesinin yeni ve modern bir binası olması ve çalışanların yeni lojmanlarda kalması tartışmasız gerekli bir şeydir; ancak, bu binaların doğrudan ihale edilerek yaptırılması yerine, neden karşılığında arsa verilerek yaptırılması yolu tercih edilmiştir? Bu uygulama açısından bir fayda-maliyet analizi yapılmış mıdır?

İnşaatlar karşılığında yükleniciye verilmesi ön görülen 76 bin metrekarelik arazilerin, Soma’ya park-yeşil alan olarak kazandırılmak üzere Soma Belediyesi’ne verilmesi düşünülmüş müdür?”