Cumanız mübarek olsun. Bir mübarek Cuma gününe daha uyandık. Yurdumuzun dört bir yanındaki milyonlarca inanan vatandaşımız yaşadıkları şehirlerdeki Cuma namazı saatlerini merak ediyor. Bizler de 22 Eylül Cuma namazı saatlerini derledik. İşte günün il il Cuma namazı vakitleri.

İL İL CUMA NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN…

BAZI BÜYÜK İLLERİMİZDE CUMA NAMAZI VAKİTLERİ

İstanbul: 13:13
Ankara: 12:58
İzmir: 13:20
Bursa: 13:13
Edirne: 13:23
Eskişehir: 13:07
Samsun: 12:44
Trabzon: 12:30
Hakkari: 12:14
Van: 12:16
Diyarbakır: 12:28
Tunceli: 12:31

CUMA NAMAZI VE MÜBAREK CUMA GÜNÜ

Cuma günü müminlerin hatalık bayramı sayılır. O gün yapılan ibadetler diğer günlere göre daha büyük sevap kazandırır. Kılınan Cuma namazının fazileti pek büyüktür. Müslümanlar Cuma günü banyo yapar, en temiz elbiselerini giyer, en güzel kokularını sürünüp, güler yüzle sokağa çıkarlar. Cuma için ezan okunduğu vakit her türlü işlerini bırakarak camilere koşarlar.

[old_news_related_template title="Cuma mesajları 22 Eylül! En güzel ve en anlamlı Cuma mesajları! Resimli Cuma mesajları" desc="Bir mübarek Cuma namazı daha geldi çattı. Yurdumuzun dört bir yanındaki inanan vatandaşlarımız, Cuma namazlarını eda etmek için saatleri sayıyor. Bizler de Cuma namazı öncesi En güzel Cuma mesajları, en anlamlı Cuma mesajları ve resimli Cuma mesajlarını sizler için derledik... İşte haftanın Cuma mesajları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/cuma-mesajlari-22-eylul.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cuma-mesajlari-22-eylul-en-guzel-ve-en-anlamli-cuma-mesajlari-resimli-cuma-mesajlari-2020405/"]

Zira Yüce Allahımız: “Cuma günü namaz için çağrıldığınızda hemen Allah'ın zikrine koşun. Alışverişi bırakın” buyurmuştur.
Cuma Namazı, müslüman erkeklere farz olan bir ibadettir. Kur'an-ı Kerim'de, olduğu, mutlaka kılınması gerektiği açık açık emredilmiştir. Vakti, öğle namazının vaktidir. Cuma günleri öğle namazı vaktinde bu namaz kılınırsa, öğle namazı da kılınmış sayılır. Dört rekat ilk sünneti, iki rekat farzı, dört rekatta son sünneti vardır. Bu dört rekatlık “Vakit Sünneti” kılmak sevaptır. Farz kılınmadan önce imam minbere çıkıp hutbe okur. Bu hutbenin okunması ve dinlenmesi de Cuma Namazı'nın farzlarındandır.

Cuma namazı kadınlara farz olmadığı halde eğer onlar da cemaatle birlikte Cuma'yı kılarlarsa öğle namazını kılmış sayılırlar.

[old_news_related_template title="Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? (Abdest nasıl alınır?)" desc="22 Eylül Cuma namazı için geri sayım başladı. İslam alemi için haftanın en kutsal günü olarak kabul gören Cuma gününde milyonlarca müslüman Cuma namazlarını eda edecek. Cuma namazı öncesi bizler de Cuma namazı nasıl kılınır, Cuma namazı kaç rekattır ve abdest nasıl alınır sorularının cevaplarını sizler için yanıtladık. İşte Cuma namazı ile ilgili tüm detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/cuma-namazi-nasil-kilinir.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cuma-namazi-nasil-kilinir-kac-rekattir-abdest-nasil-alinir-2020413/"]

Cuma namazı hür ve serbest olmayanlara, yolcu olanlara, hasta olanlara, kör olanlara, ayakları olmayan sata kimselere farz değildir. Ama bunlar Cuma'yı kılarlarsa büyük bir sevap kazanırlar.
Cuma Namazı'nı kılabilmek için imam dahil en aşağı üç kişinin bulunması, Cumanın kılınan yerin herkese açık olması gerekir.

Şartlarına uygun bir Cuma namazı kılmak için abdest alınıp camiye gelinir. Sonra Cuma'nın 4 rekatlık ilk sünnetini kılkmak için kalkılır. “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının ilk sünnetini kılmaya” diyerek tekbir alınır. Sübhaneke, euzu besmele, Fatiha ve bir sure okunarak rüku ve secdelere gidilir. İkinci rekatta Fatiha ve bir sure okunup oturulur. Sadece Ettahiyatü duası okunup kalkılır. Besmele, Fatiha ve bir sure okuyarak üçüncü ve dördüncü rekatlar tamamlanır.

Bu arada imam hutbe okumak üzere minbere çıkar. Cemaat büyük bir dikkatle onu dinler. Zira hutbeyi dinlemek farzdır. Hutbeden sonra imam mihraba geçer. Artık Cuma'nın iki rekatlık farzı kılınacaktır. Bunun için “Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazı'nın farzını kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir. Herkes içinden sübhanekeyi okur, sonra imam açıktan Fatiha ve bir sure okur. Cemaat imamı dinler. Kendileri bir şey okumaz. Sonra rüku ve secdelere gidilerek iki rekat tamamlanır.

Farz cemaatle kılındıktan sonra Cuma'nın son sünneti niyetiyle dört, Ahir Zuhur niyetiyle dört ve Vaktin sünneti niyetiyle iki rekat namaz daha kılkınır. Ahir zuhur namazının aynen Cuma'nın ilk sünneti gibi kılmak daha sevaptır.