Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı korgeneral Metin İyidil, EDOK Okullar Komutanı eski korgeneral Abdullah Barutcu, EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Başkanı eski tuğgeneral Lütfü İhsan Yanıkoğlu ile tutuksuz sanıklar eski EDOK Muharebe Geliştirme Daire Başkanı emekli tuğgeneral Mehmet Topçu ve EDOK Muhabere Geliştirme Başkanlığı Alınan Dersler Merkezi Faaliyet Gözlem Kısmında Gözlem Subayı eski binbaşı Ersal Duman katıldı.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti eski Korgeneral Barutcu, "delillerin sanık lehine değişme ihtimalinin bulunması" ve "tutuklu kaldığı süre" gözönüne alınarak adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Duruşma 9 Ekim tarihine ertelendi.

[old_news_related_template title="15 Temmuz Akıncı Üssü davası başladı" desc="15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanılan ve derdest edilen komutanların tutulduğu yer olan Akıncı Üssü'ndeki faaliyetlere yönelik açılan, 486 sanığın yargılanacağı davanın görülmesine, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, başlandı. Davada bir numara FETÖ başı Fethullah Gülen. İki numara ise firari Adil Öksüz. 486 sanıktan aralarında sivil imamların ve üst düzey darbeci komutanların olduğu tutuklu salonlar duruşmanın görüleceği salona tek sıra halinde getirildi. Salon önünde toplananlar sanıkları protesto etti. En önde 3 numaralı sanık Kemal Batmaz vardı. İşte tarihi duruşmadan notlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/saniklar-dha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/15-temmuz-akinci-ussu-davasi-basliyor-1954962/"]

BARUTCU'NUN SAVUNMASI

Eski EDOK Okullar Komutanı Korgeneral Abdullah Barutcu da yaptığı savunmada Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlığında görev yapmadığını, askerlik mesleği boyunca terörle mücadele kapsamında kritik noktalarda çalıştığını söyledi.

Korgeneral Zekai Aksakallı'dan önceki Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) komutanı olduğunu belirten Barutcu, sözde atama listesinde isminin geçmesi nedeniyle yargılandığını belirtti.

[old_news_related_template title="Şehit Ömer Halisdemir'in habercisi 15 Temmuz gecesini anlattı" desc="15 Temmuz'da Şehit Ömer Halisdemir'in habercisi olan er Ahmet Bozseki o gece yaşadıklarını anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/haberci-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/sehit-omer-halisdemirin-habercisi-15-temmuz-gecesini-anlatti-1943188/"]

"EMRİ DİKKATE ALMAYIN"

15 Temmuz'da savaş uçaklarının sesiyle uyandığını, gelişmeleri anlamaya çalıştığını anlatan Barutcu, görev yaptığı karargahın nöbetçi amirinin kendisini arayarak sıkıyönetim ilan edildiğini söylediğini aktararak, "Ben de 'bu durum okullar komutanlığını ilgilendirmez, emri dikkate almayın' dedim" ifadesini kullandı.

Daha sonra ÖKK komutanı korgeneral Zekai Aksakallı'ya telefondan ulaştığını vurgulayan Barutcu, "Neler olduğunu sordum. O da bana, 'Düğünde beni kaçırmaya çalıştılar ama karşı koydum. Anormal bir durum var' dedi. Aynı zamanda bana ikazlarda bulundu" dedi.

"LOJMANIN BODRUMUNDA SAKLANDIM"

Önceki ÖKK komutanı olması nedeniyle kendisinin de kaçırabileceğini düşündüğüne işaret eden Barutcu, bunun üzerine komşusu tuğgeneral Rıza Çağatay Erdoğan'ın evine gittiğini, burada yaklaşık bir saat kaldıktan sonra hep berlikte lojmanın bodrumuna geçtiklerini söyledi.

Barutcu, sabaha kadar burada kaldığını, geçen sürede darbe girişimine ilişkin hiç kimsenin kendisini arayıp bilgi vermediğini iddia ederek, "Darbe sabahı bazı generallerin derdest edilmesi karşısında, o gece saklanmamızın ne kadar doğru bir davranış olduğunu fark ettim." ifadesini kullandı.

"DARBE SUÇTUR"

Demokrasiyi hedef alan her türlü girişimini karşısında olduğunu belirten Barutcu, "Darbe bir suçtur, en büyük suçtur, bu suçu işleyen en ağır şekilde cezalandırmalıdır. Aklı başında bir insan darbeye teşebbüs etmemelidir. Buna rağmen bu girişimde bulunanlar, aklını ve iradesini başkasına satmış olmalıdır, yoksa bunun başka bir izahı olamaz." dedi.

Barutcu'nun, savunma yaptığı sırada gözyaşlarına hakim olamadı.