Diyanet ‘Helal Haram Duyarlılığı’ başlıklı hutbesinde, “Mümin, şu geçici dünyada sayılı nefeslerini falcılık, kumar, şans oyunları, faiz, rüşvet, tefecilik, hırsızlık gibi haksız kazançlarla tüketemez” dedi. Hutbede, “Günahı umursamayarak, haramdan kaçınmayıp, dünya ve ahiret mutluluğumuzu tehlikeye mi atıyoruz? Unutmayalım ki; mümine yaraşan, helal ve harama karşı uyanık olmaktır” ifadelerine yer verildi ve şöyle denildi:

“Harama dalmak zihni ve gönlü bulandırma; heva ve hevesin, arzu ve isteklerin esiri olma halidir. İnsan, helale ne kadar yaklaşırsa huzura da o kadar yaklaşır. Harama doğru yürümenin sonu ise pişmanlık ve mutsuzluktur. İnsan, helale ne kadar yaklaşırsa huzura da o kadar yaklaşır. Harama doğru yürümenin sonu ise pişmanlık ve mutsuzluktur.

Mümin, şu geçici dünyada sayılı nefeslerini falcılık, kumar, şans oyunları, faiz, rüşvet, tefecilik, hırsızlık gibi haksız kazançlarla tüketemez. Allah’ın kendisine emanet verdiği bedenini alkollü içki ve uyuşturucu maddelerle zehirleyemez. Helal olmayan yiyecek ve içeceklerle sağlığına yazık edemez. Unutmayalım ki; mümine yaraşan, helale ve harama karşı uyanık olmaktır. İnsan hata yapabilir. Ama hata edenlerin en ferasetlileri, en kısa zamanda hatadan dönen ve tövbe edenlerdir”

VATANDAŞI ETKİLEMEDİ


Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu iki hafta önce “Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır” fetvası yayınlamıştı.

Diyanetin fetva ve hutbesi vatandaşı ise etkilemedi, milli piyango bayileri önünde kuyruklar oluştu. Bu yıl 61 milyon lira büyük ikramiyesi olan biletlerin büyük bölümü satıldı. MP, çekiliş için 33 milyon adet bileti piyasa sürmüştü.

AYDA 600 BİN LİRA FAİZ


Yılbaşı Özel Çekilişi için belirlenen 61 milyon lira, 200 liralık 305 bin adet banknot haline getirilip, uç uca dizildiğinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 32 katı uzunluğuna erişiyor. Bu ikramiyeyle 38 bin 485 adet 10 gramlık 22 ayar bilezik, 57 bin 656 adet Cumhuriyet, 111 bin 721 adet yarım ve 223 bin 443 adet çeyrek altın alınabiliyor. 21 adet Ferrari araba, 61 lüks yat, her biri 500 bin lira değerinde 122 daire ya da 3 milyon liralık 20 lüks villa da satın alınabiliyor. İkramiye bankaya yatırıldığında, ortalama gecelik 13 bin lira, aylık 600 bin lira faiz getiriyor.