Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs'ta düzenlenecek olağanüstü kongreden sonra resmen AKP genel başkanı olacak. Hali hazırda Cumhurbaşkanlığı süresi 2 yıl daha devam edecek olan Erdoğan, bu 2 yıllık süreçte hem AKP genel başkanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı görevini aynı anda yürütecek. Erdoğan, bir bakıma birden fazla şapkaya sahip olacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı unvanlarını aynı koltukta barındıracak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hangi unvanın nerede kullanacağı tartışma konusu oldu.

ÖNCE CUMHURBAŞKANLIĞI MI AKP GENEL BAŞKANLIĞI MI?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, ünlü sanatçı Feridün Düzağaç'ın "ben kısaca FD" şarkısındaki gibi kendisine sadece 'cumhurbaşkanı' denilmesini isteyebilir ama kendisinin AKP Genel Başkanı unvanını da ne kadar arzu ettiği de kamuoyunda biliniyor. Ankara kulislerinden Erdoğan'ın; 21 Mayıs'ta düzenlenecek olağanüstü kongreden sonra unvanını ne olarak tanımlayacağı, kendisine "AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan" mı; "AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan" mı; "Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan" mı ya da "Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan" mı diyeceği şimdiden merak konusu oldu.


YEREL YÖNETİMLERDE DURUM FARKLI


'Partili Cumhurbaşkanı'nın kullanacağı unvan konusundaki tartışma akıllara yerel yönetimleri getirebilir. Yerel seçimlerde de partili aday başkan seçilir ve şehri yönetir. Ancak belediye yönetimlerinde durum biraz farklı. Belediye başkanı olarak seçilen aday 'sadece partisinin değil tüm şehrin başkanı olacağını' açıklar ve partisinin yetki ve karar organlarında resmi olarak söz sahibi olmaz. Seçilen belediye başkanı, partisinin il ve/veya ilçe yönetimini belirleyebilecek yetkiye sahip değildir. Ancak partili cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanlığı görevlerinin yanında partisinde de karar verici olarak bulunur. Yani belediye başkanının görevlerinden farklı olarak partisinin il ve ilçe yöneticilerini belirler milletvekili listelerini hazırlar. dolayısıyla Partili Cumhurbaşkanı, belediye başkanınından parti içi yetki ve karar açısından farklı pozisyonda bulunur.