Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan referandum sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'ne yönelik tepkisini dile getirmişti. Ancak Erdoğan bu konuşmada Avrupa Birliği'nden bahsederken gaf üzerine gaf yaptı.

Erdoğan aynen şöyle dedi;
"İngiltere Brexit yaptı, kurucusu olduğu Avrupa Birliği'nden şu anda İngiltere çıkıyor, Norveç çıktı. Kararı verecek merci neresi? Millet. Gideriz milletimize, millet ne karar veriyor, biz de ona uyarız. Ya Türkiye'ye verdikleri sözleri derhal tutacaklar ya da sonuçlarına katlanacaklar. Bu iş öyle terör örgütlerini el altından silahla, parayla desteklemek suretiyle ülkemizin üzerine salmakla olmaz."

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Erdoğan CNN International'a konuştu" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN International'a konuştu. Erdoğan konuşmasında referanduma ilişkin şunları söyledi: 1-0 ya da 5-0 kazanmışsın bir önemi yok, önemli olan maçı almaktır. 14-15 yıldır diktatör ifadesi kullanıyorlar. Diktatörlüklerde başkanlık sistemi olacak diye bir şey yok. Burada sandık var, demokrasi gücünü halktan alır bu da milli iradedir. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/basliksiz-1-244.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-erdogan-cnn-internationala-konustu-1802811/"]

İKİ ÖRNEK VERDİ, İKİSİ DE YANLIŞ!

Erdoğan, Türkiye'nin de beklediği şartlar gerçekleşmezse AB üyelik sürecine son verebileceği mesajını verirken iki ülkeyi örnek gösterdi. Ancak gösterdiği iki örneğin ikisi de yanlış. Şöyle ki;

İNGİLTERE AB'NİN KURUCULARINDAN BİRİ DEĞİL

Cumhurbaşkanı, İngiltere'nin "AB'nin kurucusu" ilan etti. Oysa İngiltere değil AB'nin kurucusu olmak, üyelik başvurusu yaptığı iki seferde, kurucular tarafından "veto" yedi.

AB ilk olarak altı ülke, Federal Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İtalya ve Hollanda tarafından 1951 yılında "Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu" adıyla kuruldu. Topluluğu oluşturan bu altı ülke, 1957 yılında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını da kapsayacak bir anlaşmaya (Roma anlaşması) imza koyarak, birliğin adını "Avrupa Ekonomik Topluluğu" olarak değiştirdi.

İngiltere, topluluğa üyelik için ancak "AET" haline geldikten sonra başvurdu. Ancak İngiltere'nin üyelik başvurusu önce 1963'te, ardından da 1967'e General de Gaule yönetimindeki Fransa tarafından vetolandı. İngiltere AET'ye ancak 1973'te üye olabildi.

[old_news_related_template title="Erdoğan AK Saray'da konuştu!" desc="Referandumun ardından ilk kez Ankara'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Saray önünde toplanan vatandaşlara hitap etti. Erdoğan burada yaptığı açıklamada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın 16 Nisan referandumu konusunda yayınladığı rapora tepki göstererek, 'Haddinizi bilin. Sizin siyasi içerikle raporlarınızı ne duyurız, ne biliriz. Onu siz benim külahıma anlatın' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/resimid_3342372.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/erdogan-ak-sarayda-konusuyor-3-1800724/"]

NORVEÇ HİÇBİR ZAMAN AB ÜYESİ OLMADI

Erdoğan, Norveç'in ise AB'den "çıktığını" açıkladı. Oysa Norveç hiçbir zaman AB üyesi olmadı.

Norveç'in AB üyeliğine, bizzat Norveç halkı yapılan iki ayrı referandumda (1972 ve 1994'te) hayır oyu verdi. Dolayısıyla Norveç ne Avrupa Kömür ve Çelik topluluğu, ne Avrupa Ekonomik Topluluğu, ne de Avrupa Birliği'nin üyesi oldu.