Skandalı gündeme getiren CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, bu formun insan haklarına aykırı ve insan onurunu zedeleyici olduğunu iddia etti. Eczacı milletvekili Aydın, “Bu soru ne insan haklarına ne kadın haklarına ne de canlı haklarına uyuyor. Ne maksatla sorulduğu belli değil. Bu uygulamanın derhal kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Aydın, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, Kişisel Verilerin Korunması Kanununu hatırlatarak, Hem Türkiye’de hem dünyada, Avrupa uyum yasalarına göre kişisel verilerin korunması yasalarla güvence altına alınıyor. Hem Kişisel Verilerin Korunması Kanununu çıkararak bunları koruyalım diyeceksiniz, Meclis’e getireceksiniz, hem de bu soruları soracaksınız.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın konunun takipçisi olacaklarını söyledi. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

“İNSAN ONURUNU ZEDELEDİYİCİ”


Bu insanlık dışı ve insan onurunu zedeleyici bir soru. Ne insan haklarına ne kadın haklarına ne de canlı haklarına uyuyor. Yeni evlenecek bir çiftin bu soruya maruz kaldığında yaşayacağı travmayı, şoku düşünebiliyor musunuz? Hangi mantıkla, hangi bilgiye ulaşmak ve istatistiği bulmak için böyle bir soru soruyorsunuz? Bu soru toplumun düşük eğitimli olduğu bir mahallesinde cinayet ile bile sonuçlanabilir. Bu soru kabul edilemez.

İşte o anket... İşte o anket...


Konuyu Sağlık Bakanına da soracaklarını belirten Aydın, “Bu soru gençlere sorulabilecek en büyük travmalardan biridir. Derhal bu uygulamanın son bulmasını talep ediyoruz.  Konuyla ilgili gerekli mercilere başvuracağız ve takipçisi olacağız” dedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ


Öte yandan Sağlık Bakanlığı haberle ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama;


18/09/2017 tarihli Sözcü Gazetesi’nde yer alan “Sağlık Bakanlığı’ndan Evlenecek Çiftlere Skandal Soru”, “Para ya da çıkar karşılığı cinsel ilişkiye girdiniz mi?” başlıklı haber yer almıştır.

Söz konusu habere istinaden kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 136’ncı ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 122’nci maddeleri gereğince evlenecek kişilerin evlenmeye engel hastalıklarının bulunmadığı hususunda sağlık raporu almaları mecburidir.

Rapor almak üzere sağlık kurum veya kuruluşuna başvuran kişilere; güvenli annelik, bulaşıcı hastalıklar, genetik geçişli hastalıklar ve gebelik ile ilgili danışmanlık hizmeti verilerek üreme sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu itibarla üniversiteler ve eğitim ve araştırma hastanelerinden akademisyenler ile sahada ilgili hizmeti veren sağlık personelinin katılımları ve uluslararası kuruluşların önerileri de değerlendirilerek hekimler ve sağlık personeline yönelik “Evlilik Öncesi Danışmanlık Rehberi” hazırlanmış, 04/08/2014 tarihli ve 2014/24 sayılı Genelgeyle ilgili sağlık personeline gönderilmiştir.

Bu rehber, evlenmek üzere başvuran bireylere gerekli danışmanlık hizmetlerini vermek ve kişileri bilgilendirmek amacıyla sağlık personeline yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Rehberde yer alan hususlar, evlilik öncesi bireyleri bilgilendirme amaçlıdır.

Ayrıca evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri ile kişilerin sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi, sağlığa yönelik risklerin erken tespiti ve tedavisi yapılarak gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır.

Bakanlığımıza bağlı ilgili kurumlarca evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla hazırlanmış bir rehber olmakla birlikte kurumsal olarak oluşturulan herhangi bir soru formu bulunmadığı gibi, iddia edildiği tarzdaki soruların cevabına dair istatistiğin tutulması da söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.