İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü'nün futbol yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında İstanbul Emniyeti'ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışma başlattı. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan çalışmalarda, eski Galatasaraylı futbolcular İsmail Demiriz,  Uğur Tütüneker  ve Arif Erdem için gözaltı kararı çıkarıldı. Tütüneker adli kontrolle serbest kalırken ve Demiriz  tutuklandı.  Altı ay tutuklu kalan İsmail Demiriz daha sonra serbest bırakıldı.  Erdem ise yurtdışında olduğu için yakalanamadı.  Geçtiğimiz Temmuz Ayı'nda ise eski Başakşehir'li futbolcu Bekir İrtegün gözaltına alındı. İrtegün'ün ardından Ömer Çatkıç, Zafer Biryol ve Uğur Boral yakalandı.

feto-futbolcular-ihaÜÇ ÖRGÜT İMAMI


Yürütülen soruşturmada FETÖ'nün futbolda nasıl yapılandığı da ortaya çıktı. İddiaya göre, FETÖ Süper Lig takımlarını 3 gruba ayırdı. Anadolu Takımları, "Anadolu Büyükleri" ve  "Üç Büyükler" ayrım yapan örgüt, her birime sözde futbol imamı atadı. Bu imamlar ise Türkiye'ye imamına bağlandı.

ÖĞRETMEN VE MÜHASEBECİ

Türkiye'ye imamının ismi açıklanmazken, 15 Temmuz öncesinde Ankara’da ikamet ettiği ve muhasebeci olduğu öğrenildi. Üç büyükler imamının ise öğretmenlikten emekli Ali S. olduğu ve firari olarak arandığı belirtildi. Anadolu büyükleri imamı ve Anadolu kulüpleri imamının tespiti için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

FOTO:İHA/Arşiv - Bekir İrtegün'ün futbol dünyasındaki 20'ye yakın ismi verdiği öğrenildi. FOTO:İHA/Arşiv - Bekir İrtegün'ün futbol dünyasındaki 20'ye yakın ismi verdiği öğrenildi.


İlk operasyon geçtiğimiz yıl  Ağustos Ayı'nda gerçekleştirildi. İstanbul Emniyeti'ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda eski Galatasaraylı futbolcular, İsmail Demiriz, Uğur Tütüneker ve Arif Erdem'in yakalanması için karar çıkarıldı. Demiriz ve Tütüneker gözaltına alınırken, Arif Erdem aramalara rağmen bulunamadı. Demiriz  tutuklanmalarının ardından geçtiğimiz Şubat Ayı’nda serbest bırakıldı.

20 İSMİ VERDİ

FETÖ'nün futbol yapılanmasının ikinci dalgası ise eski Fenerbahçe ve Başakşehirsporlu Bekir İrtegün'ün geçtiğimiz Temmuz Ayı'nda yakalanmasıyla başladı. Bylock kullanıcısı olduğu öne sürülen İrtegün, itirafçı olunca serbest bırakıldı.  Bekir İrtegün'ün futbol dünyasındaki 20'ye yakın ismi verdiği iddia edildi.

FOTO:İHA/Arşiv - Zafer Biryol itirafçı oldu, serbest kaldı. FOTO:İHA/Arşiv - Zafer Biryol itirafçı oldu, serbest kaldı.

ÇATKIÇ TUTUKLANDI


Bekir İrtegün'ün ardından Ağustos ayında eski Antalya Sporlu kaleci Ömer Çatkıç gözaltına alındı. 17-25 Ağustos operasyonları sonrasında BankAsya'ya 1 milyon lira yatırdığı öne sürülen ve Bylock kullanıcısı olduğu iddia edilen Çatkıç tutuklandı.

BİRYOL İTİRAFÇI OLDU

Soruşturma kapsamında geçtiğimiz Kasım Ayı’nda Zafer Biryol gözaltına alındı. Örgütün şifreli mesajlaşma programı "ByLock" kullanıcısı olduğu ve Bank Asya'ya 800 bin lira yatırdığı öne sürülen Biryol itirafçı olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldı.