CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a tahsis edilen servet değerindeki Mercedes Maybach S 600 zırhlı aracın peşini bırakmıyor. Konuyla ilgili iki ayrı soru önergesi veren Yarkadaş, “Piyasa değeri 1 milyon 700 bin Euro olan aracın alımına ilişkin hem Başbakan’a hem de Kahraman’a yazılı sorular yönelttim. İkisi de bu araca kaç para ödendiğine ilişkin henüz cevap veremedi. Kahraman lafı dolandırıyor ve gerçeği söyleyemiyor. Araç Meclis bütçesinden alınsa, konu CHP’li üyenin de olduğu Başkanlık Divanı’na gelecekti. Bu yüzden Mercedes’i Meclis’ten kaçırıp Başbakanlık bütçesinden aldırttılar ama yine de saklamayı başaramadılar. Başbakanlık bütçesi halkın vergilerinden oluşmuyor mu?” dedi.

12 SİLİNDİR, ÇİFT YAKIT DEPOSU VAR

Kahraman’ın frakı ‘milli değil’ diye kaldırttığını hatırlatan Yarkadaş, “Frak milli değil Alman marka Mercedes milli sanırım... Frakı giymiyor, Mercedes’ten de inmiyor” diye konuştu. Kahraman’ın yeni aracının 12 silindir ve çift yakıt deposuna sahip olduğunu belirten Yarkadaş, “Kahraman Ankara’dan İstanbul’a bu araçla giderse bin 500 liralık benzin yakıyor. Ankara-İstanbul gidiş geliş 3 bin TL. Bu iki emekçinin asgari ücretinin üstünde...” ifadelerini kullandı.

04barisyarkadas20cm

“HANİ LÜKS ARAÇ OLMAYACAKTI?”

Meclis Başkanı Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Mercedes’in alımına ilişkin tüm süreçleri, fiyat teklifleri ve faturaları açıklamak zorunda olduğunu belirten Yarkadaş, “Halka bunun hesabını vermek zorundalar. Hükümet kendi yayınladığı genelgeyi yok sayıyor. Hani lüks araç kullanılmayacaktı? Ne oldu o genelge?” diye sordu.

“ARACI GAZETECİLERE GÖSTERSİN”

CHP’li vekil, Mercedes’in içinin tıbbi cihazlarla modifiye edildiği iddiasını da yineledi. Yarkadaş şunları söyledi: “TBMM başkanı bir yere giderken ona bir ambulans refakat ediyordu. Bu görüntü Bülent Ecevit’in son dönemlerini hatırlatıyor gerekçesiyle yeni aracın içini tıbbi cihazlarla modifiye ettiler. Ambulans artık refakat etmiyor. Eğer bu iddia gerçek değilse Kahraman aracının içini gazetecilere göstersin. Ardından da aracı iade etsin. Daha mütevazı bir araç kullansın.”

04ismailkahraman15cm


Zırhlısının vergisiz satış fiyatı bile 2 milyon 100 bin TL

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, yeni araçla ilgili iddialar üzerine “Fiyatı çok yüksek gösteriyorlar” demişti. Zırhlı Mercedes Maybach S 600’ün zırhsız ve vergisiz fiyatı 590 bin lira... Zırhlısı ise 2 milyon 100 bin TL. Vatandaş zırhlı lüks aracı almak isterse 2 milyon 100 bin liranın üzerine yüzde 160 ÖTV ve yüzde 18 de KDV ekleniyor. Kahraman araçla ilgili önceki gün yaptığı açıklamada da şunları söylemişti: “2012 tarihli Mercedes makam aracımız iyice ‘beni bırak’ dedi. Tamircinin adresini almış hep orada git gel, git gel... Yeni araba lazım, yenilenmesi lazım. Makam aracı olacak ve TBMM’nin, Türkiye’ye dış devletlerden gelen başkanlara, başbakanlara, heyetlere bir vitrini... Fiyatı çok yüksek gösteriliyor. Meclis Başkanlığı almadı. Başbakanlık kanalıyla geldiği için vergi ve gümrüğü olmayan bir vasıta... Şahsımıza ait bir kullanıma ihtiyacımız yok. Arabalarımız var ta öteden beri ailemizin. ‘Yanlış kullanım var’ gibi beyanlar da var. Üzücü, bu tip hadiselerde doğru dürüst haber almaları için, haberi aldıklarında ilgili kişiden bilgi almaları lazım” diye konuştu.