Salim Taşçı, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Gazetecilikten belediye başkanlığına, futbolculuktan emlak müşavirliğine kadar değişik işler yaptı. Ama onu en çok, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca’nın, ilerlemiş yaşına rağmen erozyonla mücadele için yaptıkları etkiledi. Ormanlar yandığı zaman “vah…vah…” dedi. Sonra bunun bir işe yaramadığını anladı. Neler yapabileceğini düşündü ve sonunda ormanlar kurmaya karar verdi. Bugün, Salim Taşçı’nın dağları ormana dönüştürdüğü 45 eseri var. Diktiği 500 binden fazla fidan, ormana döndü. Şimdi, fırsat buldukça ormanlarına gidiyor, ağaçlarını sevip okşuyor, onların nasıl büyüdüğünü hayranlıkla izliyor ve gölgesinde “Başkaları içmesin” diyor ama yine de bir sigara tüttürmeden dönmüyor. Tabii sigarasını iyice söndürmeden gitmiyor…

İLK ORMAN SORGUN’DA YEŞERDİ


Salim Taşçı, memleketi Sorgun’u hiç unutmadı. Orman kurmaya karar verdiğinde, hemşehrisi olan dönemin Orman Bakanlığı Müsteşarı Necati Uyar’a “İlk ormanı memleketimize kurayım. Öyle bir orman olsun ki, Türkiye haritası, içinde ay-yıldızlı bayrağımızı da ormana işleyeyim” dedi. Orman Başmühendisi Mehmet Karataş’ın da desteğiyle proje hazırlandı. Salim Taşçı o günleri heyecanla anlatıyor: “İlk yaptığım orman, memleketim olan Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ndedir. Adı ‘Gazeteciler Hatıra Ormanı’dır. Çünkü benim ilk mesleğim gazetecilikti. İlk maaşımı gazetecilikten kazandım. Gazetecilerin adını taşıyacak ormanın farklı olmasını istiyordum. Sonuçta Türkiye’yi harita olarak dağa işledik. 42 bin sarı çamla motifledik, sınırlarına 4 bin 750 sedir ağacı diktik. Ortasına da 6 bin 500 metrekare büyüklüğünde ay-yıldız yaptık. ” İkinci ormanı Yozgat’a kurdu. İsmi Kuvayı Milliye Ormanı. Sonrasında sıra yaşadığı Ankara’ya geliyor. Ankara- Mamak, Gökçeyurt Köyü’nde bakanlığın gösterdiği alana tam 43 orman kurdu. Ormanlara, Atatürk, Cumhuriyet, şehit ve gaziler başta olmak üzere dostlarının, arkadaşlarının isimlerini vermekle kalmayıp Yunus Emre’yi, Mevlana’yı, Pir Sultan Abdal’ı, 9. Cumhurbaşkanı Demirel’i, KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı da unutmamış. Taşçı, “Yeşile olan sevdamı kurduğum ormanlarla taçlandırıyorum” diyor.

Türkiye’de Salim Taşçı’dan daha fazla hatıra ormanı kuran kişi yok. Fırsat buldukça ormanlarına gidiyor, gölgelerinde soluklanıyor. Türkiye’de Salim Taşçı’dan daha fazla hatıra ormanı kuran kişi yok. Fırsat buldukça ormanlarına gidiyor, gölgelerinde soluklanıyor.

İNSANLAR ‘NE YAPTIK’ DİYE SORSUN


Ankara’da “Emlak kralı” olarak tanınan Salim Taşçı, “Ormanları yaktılar, kestiler demek yerine ‘biz ne yaptık, siz ne yaptınız’ sorusunu insanlara sormak istiyorum. Bir insanın bu dünyaya 9 ağaç borcu var. Eğer bir kişi sigara içiyor, bir de otomobili varsa dünyaya 24 ağaç borcu olur” görüşünde. Ankara’da yaşadığı için en fazla hatıra ormanını burada oluşturduğunu hatırlatan Taşçı, Ankara’da 43’üncü hatıra ormanını ‘Taşçı Emlak Hatıra Ormanı’ olarak kurduğunu belirtti. Taşçı, şunları anlattı: “Vatan sevgisini, vatana hizmetle, vatana eser bırakmakla özdeşleştirsek daha iyi olur. Önemli olan o sevgi kelimesinin içini doldurmaktır. Kuru kuruya ‘kurban olayım’lardan uzaklaşmamız gerekir. Ağaçlandırma seferberliği ilan etmenin zamanı her daim vardır.”

Bir şehrin aynası bina değil, yeşilliktir


Orman Bakanlığı mensuplarının özverili çalışmalar yaptığını ve bunu orman kurmaya başladığında gördüğünü belirten Taşçı, fidan dikmek isteyenlere her tür yardımı yaptıklarını, dikilen fidanların üç yıllık bütün masraflarını kendilerinin karşıladığını, daha sonra Orman Genel Müdürlüğü’ne geçtiğini anlattı.

salim-tasci-10003

Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman kurmak isteyenlere her türlü kolaylığı sağladığını anlatan Salim Taşçı, yaptıklarını vergiden düşmüyor. Yeşile gönül verenlere, “Bir devletin, bir şehrin aynası binadan önce ağaç ve yeşilliktir. Vergiden düşseniz de gelin şu ağaçlandırma işini ciddiye alın. Hazreti Peygamberimizin sözünü hatırlayın ‘Kıyametin koptuğunu görsen, birisinin elinde bir fide görürsen al ve dik.’ Orman Bakanlığı yetkililerinin söylediğine göre benim kadar hatıra ormanı yapan kişi yok. En fazla yapan dört- beş orman yaptı. Büyük rekor kırdın’ diyorlar. Bana göre yetmez. Çünkü, hizmet peşindeyim. Sayıyı inşallah 80’lere, 100’e çıkarırım” diyor.