Yüksel ŞENGÜL

Altıyol’da Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda çok farklı bir heyecan, hissedilen bir coşku yaşanıyor haftalardır. Geçen yılki Sevgi Müzikali’nden sonra bu kez de 7 Kocalı Hürmüz müzikaline hazırlık yapılıyor. 28 Ekim’de TİM Show Center’da perde açacak olan müzikali konuşmak üzere yapımcı-yönetmen Müjdat Gezen ve Hürmüz karakterini canlandıran Birce Akalay’la prova sonrası tiyatroda buluştuk. Bir yandan ekrandaki Siyah Beyaz Aşk dizisinde de oynayan Akalay yorgun ama mutluydu o gün. Sohbetimizin konusu bu efsane müzikal oldu...

Usta tiyatrocu Müjdat Gezen ve oyuncu Birce Akalay, Yüksel Şengül’ün sorularını yanıtladı. Usta tiyatrocu Müjdat Gezen ve oyuncu Birce Akalay, Yüksel Şengül’ün sorularını yanıtladı.


MİZAHA BAYILIYORUZ

■ Hürmüz, ülkemize iyi gelecek mi, dertlerimizi alıp götürecek mi?
Müjdat Gezen: Bence en can alıcı soru budur. Türk toplumunun artık gülmeye, neşelenmeye ihtiyacı vardır. Halkımız az da olsa soluk almalı, gevşemelidir. Bu yüzden Hürmüz, Türkiye’ye iyi gelecek, insanlarımızı neşelendirecektir.
Birce Akalay: Hürmüz, Türkiye’nin yüzünü güldürecek, insanlarımıza bol bol kahkahalar attıracaktır. Toplum olarak gülmeye ihtiyacımız var. Çünkü biz gülmeyi seven, mizaha bayılan bir toplumuz.

■ Neden 7 Kocalı Hürmüz?
Müjdat Gezen: Benim için 7 Kocalı Hürmüz, Türk müzikalleri içinde baş yapıttır. Keşanlı Ali Destan’ı, Lüküs Hayat neyse 7 Kocalı Hürmüz de odur ve komedisi her ikisinden de daha önemlidir. Mizahi zekası tartışılmaz olan Sadık Şendil’in en önemli eseridir Hürmüz. Ben Sadık abinin tüm oyunlarında oynadım. Kanlı Nigar’da, Kocamın Nişanlısı’nda, Çılgın Yenge’de, Kart Horoz’da, Azgın Gelin’de, hepsinde. Bir gün Sadık ağabeye sordum, ‘Neden oyunlarınızın isimleri hep kadın üzerine kurulu?’ dedim. Cevap verdi, ‘Evladım, bizim toplumda kadın kocasını tiyatroya götürür de ondan.’
Birce Akalay: Yuvayı yapan dişi kuş, tiyatroyu da yapıyor (gülüyor). Sadık Şendil’in zekasıyla elbette.

ÇOK ZENGİN BİR KARAKTER

■ Peki müzikaldeki Hürmüz rolünü Birce Akalay’a nasıl verdiniz?
Müjdat Gezen: Birce’yi Türker İnanoğlu’nun Küçük Ağa dizisinde izlemiştim. Sonradan öğrendim onun tiyatro eğitimi aldığını, sesinin güzel olduğunu, dans ve bale bildiğini. Türker İnanoğlu ile ortak şirket kurduk. Hürmüz rolünü konuşurken, ben ‘Birce Akalay’ deyince o da ‘Ben de onu düşündüm’ karşılığını verdi.
Birce Akalay: Çok şanslıyım, çok mutluyum. Geleneksel Türk tiyatrosunda olmak müthiş bir şey.
Müjdat Gezen: Bir aktristin kariyerinde Hürmüz rolünü alması, bir aktörün hayatındaki Hamlet rolü kadar önemlidir.
Birce Akalay: Çok zengin bir karakter Hürmüz. Bu rol çok kıymetli benim için. Müjdat Gezen ile Türker İnanoğlu yazın ‘Gelsene, bir rol var, konuşmamız gerekiyor’ diye beni aradılar. Bodrum’a yanlarına gittim. Orada Hürmüz rolü teklif edilince, resmen içim eridi, heyecandan tüm vücudum titredi. Hürmüz o günden beri kalp atışlarıma kadar içime sindi, içime girdi, enerji verdi bana.

ROLÜN ÖZÜNE SADIK KALDIM

■ Hürmüz’ün filmleri de oldu...
Birce Akalay: Evet, 1971’de Atıf Yılmaz’ın çektiği filmde Hürmüz rolü Türkan Şoray’ındı. 2009’daki Ezel Akay’ın yönettiği filmde Hürmüz’ü Nurgül Yeşilçay oynadı. Bu filmleri izledim. Ancak özüne sadık kalarak hazırlanan bu orta oyununda Hürmüz olmak benim için çok büyük bir mutluluk oldu.
Müjdat Gezen: Sinemadaki en güzel Hürmüz nasıl ki Türkan Şoray olduysa, tiyatrodaki en güzel Hürmüz de Birce Akalay olacaktır.

■ Hürmüz’ün aşık olduğu yakışıklı doktor ve müzikalin jönü de İlker Ayrık...
Müjdat Gezen: İlker’in rolü müthiş. Yakışıklı jön ama biraz bön (gülüyor), biraz da narçın birisi. Sadık Şendil’in yarattığı Hürmüz’ün yakışıklı doktoru, anne sözünden çıkmıyor, kız çocuk gibi büyütülmüş. İlker, müzikalde jön komik.

‘Hürmüz’ rolünü üstlenen Birce Akalay, “İlker Ayrık’la çok iyi bir sinerji yakaladık” dedi. ‘Hürmüz’ rolünü üstlenen Birce Akalay, “İlker Ayrık’la çok iyi bir sinerji yakaladık” dedi.

Seyirciyi sürprizler bekliyor


■ Bu Hürmüz’ün diğerlerine göre farkı ya da farklarını konuşsak...
Müjdat Gezen: Ben Hürmüz’ü iki kez sahneledim, 5-10 kez de okullarda çeşitli şekillerde çalıştım. Ancak bu müzikalde muhteşem bir kadro, muhteşem dekor ve kostümler var. Herkesin hayran kalacağı bir gelin arabamız olacak, sürprizdir. Hürmüz’ün uçan halıyla havalanma sahnesi var, sürprizdir. Akrobatlar, cambazlar, hokkabazlar, dansçılar, sokak satıcıları var. 65 kişilik bir kadroyla döner sahnede seyircisiyle buluşacak ilk Hürmüz’dür.
Dekor ve kostüm tasarımı Leyla Gezen ile Bahar Korçan’a ait müzikalde, Birce Akalay ve İlker Ayrık dışında Yonca Evcimik, Mehtap Ar, Suzan Kardeş, Ercan Bostancıoğlu, Arzu Okay ve Ömür Arpacı da rol alıyor.

Bu müzikali İstanbul türküleriyle oynayacağız


■ Yıl, 1963... Yılmaz Atadeniz’in yönettiği 7 Kocalı Hürmüz filminde Müjdat Gezen vardı, Hürmüz rolü de Suna Pekuysal’ındı. Aradan 54 yıl geçti...
Müjdat Gezen: Beni yıllar öncesine götürdün şimdi. 54 yıl önce Şehir Tiyatrosu’nda oynuyorum ve 17-18 yaşındayım. Suna Pekuysal arkadaşımdı, yaşı benden büyüktü ama iyi anlaşıyorduk, açıkçası flört ediyorduk. Bir gün bana ‘Müjdat bir filme başlıyorum, bu benim ilk başrolüm, senin de oynamanı istiyorum’ dedi. Bir film yazıhanesine gittik. ‘Filmin adı 7 Kocalı Hürmüz, bu da senaristi’ dediler. Bıyıklı, kravatlı bir beyefendi, ayağa kalktı. Sadık Şendil’di karşımdaki. Ben çok küçüğüm, şaşırdım saygısına. Elini öpmek istedim, engel oldu. Sonraki yıllarda Sadık Şendil’i daha yakından tanıma fırsatım oldu, uzun süre asistanlığını yaptım.

■ O zaman mutlaka Sadık Şendilli anılarınız vardır?
Müjdat Gezen: Sadık (Şendil) ağabeyin bana bir vasiyeti vardı, ‘Hürmüz’ü İstanbul türküleriyle oynayın’ derdi. Bu müzikalde Sadık ağabeyin bu vasiyetini yerine getiriyorum. Müzikal, İstanbul türküleriyle oynanıyor ama Atilla Özdemiroğlu’nun bestesi olan Tanrım şarkısından da vazgeçemedik. Özdemiroğlu Ailesi bu şarkıyı bana hediye etti, onlara minnettarım.

Sahnenin piri ile tanıştım yorgunum ama mutluyum


■ Birce Akalay’la bu ilk buluşmanız oldu galiba?
Müjdat Gezen: Birce’nin iş disiplinine hayranım. Biliyorsunuz bir de Siyah Beyaz Aşk adlı dizisi var. Sabah erkenden dizi çekimlerine gidiyor, oradan çıkıp provalara geliyor ve Hürmüz’ü asla aksatmıyor. Geçen hafta sırt ağrıları içinde geldi. Sahneye çıktı ve Hürmüz olunca sırt ağrısı filan uçup gitti tabii.
Birce Akalay: Yoruluyorum ama mutluyum. Hürmüz beni o kadar heyecanlandırıyor ki, sırtım ağrısa da turşu gibi olsam da sahneye çıkınca enerji dolu bir kadın oluyorum. Anında Hürmüz’e bürünüyorum, ağrılar sızılar uçup gidiyor. Sahnenin başka bir büyüsü var.
Müjdat Gezen: Sahnenin büyüsünü anlatabilirim. Yıllar önce Toto Karacalı ve Ali Sururili bir oyunda perde açılmak üzereydi ve benim ateşim 40 dereceye çıkmıştı. Ben bu akşam oynayamayacağım galiba dedim. ‘Çık çık oynarsın. Sahnenin piri vardır, seni iyileştirir’ dediler. Ama ateşim çok yüksek dedim. ‘Oynadığın adamın ateşi yok ki, senin ateşin var’ dediler. O akşam sahneye çıktım, oynadım ve terlemekten dolayı ateşim düştü, iyileştim (gülüyor).
Birce Akalay: Müjdat Gezen beni sahnenin piriyle tanıştırdı (gülüyor).