Rus Tass Haber Ajansı, dün erken saatlerde Savunma Bakanlığı Stratejik Füze Kuvvetleri´nin yeni bir balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini bilgisini paylaştı.

Hazar Denizi´nin kuzey batısında yer alan Kapustin Test Merkezi´nden fırlatıldığı açıklanan RS-12M füzesinin uçuşu, geniş bir coğrafyadan gözlemlendi. Füze seyrini tamamladıktan sonra Kazakistan´daki test merkezine düştü. Füzenin uçuşu sırasında Türkiye´de İstanbul´dan Hatay´a, Samsun´dan Şırnak´a kadar geniş bir alanda görüldü.

"MENZİLİ 13 BİN KİLOMETREYE KADAR ÇIKIYOR"


Atılan RS-12M tipi füzenin menzilinin 13 bin kilometreye kadar çıkabildiğine dikkat çeken Balistik Füze ve Savunma Uzmanı Hakan Kılıç, "Bu füze, ICBM olarak adlandırılan Kıtalararası Balistik Füze. Topol serisi füze ailesinin bir üyesi. Yerden yaklaşık 300 kilometre yükseklikte hedefine doğru ilerliyor. Bu nedenle çok geniş bir coğrafyadan tespit edilebiliyor" dedi.

2012'DE DE AYNI GÖRÜNTÜLER KAYDEDİLMİŞTİ


Benzer bir durum 2012 yılının Haziran ayında yaşanmış ve aynı söylentiler o dönemde de kamuoyunda tartışılmıştı. Rusya’nın “Topol-M" model kıtalararası balistik füzesi Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Ermenistan, Lübnan ile Kafkaslar'da görülmüştü.

İŞTE TÜRKİYE’NİN FARKLI BÖLGELERİNDE GÖRÜLEN O IŞIK


SAKARYA

Sakarya’da, gece saatlerinde, gökyüzünde oluşan ışık hüzmesi dikkat çekti. Cep telefonu kamerasıyla görüntülenen ışık hüzmesi, bir süre sonra gözden kayboldu.



FOTO: DHA / SAKARYA


FOTO: DHA / SAKARYA




İSTANBUL

Sabiha Gökçen ‘de Kuzey yönünden güneye doğru görülen ve arka arkaya gelen ışık kümeleri, yaklaşık 2 dakika boyunca net olarak gözle takip edildi.



FOTO: DHA


FOTO: DHA




ANKARA-

“TOZ GİBİ KAYBOLDU”

Ankara Çubuk’ta yaşayan Çetin Durmaz, “Aynı bir deniz anası gibiydi ışık. Işık bir çemberin içindeydi. Sonra görüntüdeki gibi yavaş yavaş toz gibi genişleyerek dağıldı.” dedi.

HATAY

Hatay Dörtyol sahilinde çekilen fotoğrafta, bir ışık hüzmesinin deniz üzerinden karaya doğru hareket ettiği görülüyor.



FOTO: DHA


FOTO: DHA