İSKİ'nin incelemesi sonucu Tuzla'daki kokunun nedeninin sanayide kullanılan Tetrachior Cezhene ile Trichloro Ethene maddesi olduğu bildirildi. Ancak, Habertürk TV'de canlı yayına bağlanan Üsküdar Üniversitesi Rektör yardımcısı Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr Muhsin Konuk "Maddelerin tespit edildiği söyleniyor fakat ben bu maddelerinden bir tanesinin literatür kaydına ulaşamadım. Diğeri de trikloroetan mı? trikloretilen mi? benim şüphelerim var. Hangisi olursa olsun her ikisi de ciddi anlamda toksik bileşenler bunlar. İnsanların bunları teneffüs etmesi neticesinde mide bulantısı, karaciğerde bazı rahatsızlıklar, kalp atışında ritim bozuklukları gibi bazı sonuçları olabiliyor. Vücuda direk teması halinde ise çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilinir" dedi.

Muhsin Konuk, "Biz bilmediğimiz bir maddeyle karşı karşıyayız anlamına mı geliyor bu? Yoksa yapılan açıklamanın tekrar revize edilerek yapılması mı gerekiyor?" sorusuna ise; "Bu ikinci maddenin mutlaka yazımında yada ifade edilişinde bir takım yanlışlıklar olmuş gibi ben algılıyorum. Gerçek anlamda molekülün ne olduğu net olarak ortaya çıkartılırsa elbette o konu üzerinde ciddi olarak konuşmak mümkün." diyerek İSKİ'nin yaptığı açıklamanın yanlış olduğunu belirtti.

 

[old_news_related_template title="İşte Tuzla'daki koku paniğiyle ilgili tüm detaylar..." desc="Tuzla'daki kokunun kaynağı tespit edildi ve ilk görüntüler geldi. İBB'den yapılan açıklamada, 'Tuzla'daki kokuya, metal ve tekstil sektöründe kullanılan Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene maddesi kimyasal yol açtı' denildi. CHP'li Hamzaçebi ise, 'Kaçak deşarj sistemi ile kimyasal atıkların sisteme deşarj edilmesi iSKİ tarafından bilindiği halde bugüne kadar göz yumulmuş. Bu bir defalık bir olay değil. Ortada büyük bir sorumsuzluk var' iddiasını ortaya attı. Bölgenin havadan çekilen görüntülerinde, sebze yetiştirilen seraların arasından geçen suyun siyah görüntüsü yaşanan tedirginliği daha da arttırdı. Öte yandan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kimyasal koku ile ilgili olarak soruşturma başlattığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/resimid_4377826-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/tuzladaki-kokunun-kaynaginin-ilk-fotograflari-ortaya-cikti-son-dakika-haberleri-2147418/"]