Türkiye'nin sınır güvenliği nedeniyle Rusya ile ortaklaşa düzenlediği İdlib operasyonu devam ediyor. Suriye'de çatışmazlık bölgesi oluşturulmasına karar verilen dört yerden biri olan İdlib, Suriye'nin İç Savaş sürecinde lojistik önemiyle kilit noktalardan biriydi. Astana süreci kapsamında garantör ülkelerin ortak anlaşmalarıyla çatışmazlık bölgesi ilan edilen İdlib'in önemine dair Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Sozcu.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu. Pekin, İdlib'e yönelik operasyonun Türkiye'nin toprak bütünlüğü açısından gerekli olduğunu belirtiyor.

'İdlib stratejik bir kavşak'


Suriye'nin iç savaş sürecindeki kentin önemine dair açıklama yapan Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı, "İdlib; Halep,Hama, Lazkiye ve Hatay’a giden yolların kavşağında bir düğüm noktasıdır. Hem doğu-batı hem de kuzey güney istikametine ve bu istikametlerin tersinde ilerleme imkanı sağlayan stratejik bir kavşaktır. Lazkiye ve Hatay üzerinden Akdenize açılma imkanı sağlayan bir bölgedir. 2011'de başlayan isyan ve iç savaşta söz konusu yolların kontrolü ve Hama-Humus istikametinden Şam’a ulaşma imkanı vermesi ve Türkiye ile sınırdaş olması açısından da çok kritik bir bölgedir" açıklamasını yaptı. İdlib'te zamanında yaşanan nüfus patlamasına dair de konuşan Pekin, "İç savaş boyunca Halep dahil Suriye’nin hemen hemen bütün bölgelerinden ayrılan, kaçan muhalif ve terörist gruplar, siviller İdlib bölgesine gelmişlerdir. Bu göç sonucu İdlip’in nüfusu 3.7 milyona ulaşmıştır. Ayrıca bütün terörist ve muhalif grupların İdlip bölgesinde unsurları bulunmaktadır" diye konuştu.

'İdlib'in kontrolü Türkiye'nin sigortasıdır'


Türkiye'nin İdlib'e yönelik müdahalesinin gerekli olduğunu belirten Emekli Korgeneral, "İdlip’in kontrolü Türkiye açısından PYD/PKK koridorunun Lazkiye yoluyla Akdeniz’e açılmasındaki en büyük engeldir. İdlip’in kontrolü aynı zamanda Afrin’in kontrolü ve bu bölgenin Fırat’ın doğusundaki unsurlarla birleşmesinin önlenmesi açısından Türkiye’nin sigortasıdır. Fırat Kalkanı ile Fırat’ın doğusundaki PYD/PKK terör örgütü ile Afrin arasına saplanan 'kama' İdlib vasıtasıyla emniyete alınıyor. Afrin hem güneyden, hem doğudan, batıdan ve kuzeyden çevrelenmiş oluyor. Bu bakımdan İdlib operasyonu ve burada kontrolün sağlanması Türkiye’nin toprak bütünlüğü açısından gereklidir" diye konuştu. Türkiye'ye yönelik terörist geçişlerinin de bu noktadan olduğunu belirten Pekin, "Hatay bölgesindeki demografik yapının değiştirilmesinin önüne geçilmesi ve önümüzdeki dönemde Türkiye’deki terörle mücadelede açısından da operasyon büyük önem taşıyor" açıklamasını yaptı.

'ABD ile Rusya Suriye'yi paylaştı'


Operasyona yönelik ABD kanadından gelen açıklamaları değerlendiren Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı şöyle konuştu: "ABD’nin operasyon hakkındaki sıkıntısı ve endişesinin nedeni Türkiye’nin Rusya ve İran ile iş birliği yapmasıdır. ABD ile Rusya Suriye’yi paylaşmış durumdadır. Fırat’ın batısı Rusya, Doğusu ABD’nin kontrolü altındadır. Türkiye’nin El Bab ve İdlib bölgesini kontrolü üstelik bunu Rusya ile ittifak içinde yapması ABD’nin bölgedeki planlarını, stratejisini, hedeflerini engellemektedir. Bu da önümüzdeki günlerde ABD ile yeni krizlerin çıkması anlamına gelmektedir."