İZMİR DEPREME HAZIR MI?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki bütün şehirler gibi İzmir'in de depreme ve deprem sonrasına hazır olmadığını söyledi. Sözbilir, DAUM olarak "İzmir ilinin yerleşim yerlerinden geçen diri fayların paleo-sismolojisi" başlıklı projeyi TÜBİTAK'a sunduklarını bildirdi. Sözbilir, depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması anlamına gelen paleo-sismoloji ile yapılan inceleme ve matematiksel hesaplamalar sonucunda gelecekte İzmir'de meydana gelecek depremlerin zamanı ve büyüklüğüne ilişkin çok güçlü tahminlere ulaşılabileceğini belirtti. Sözbilir, TÜBİTAK'ın onay vermesi halinde başlayabilecekleri bu önemli projenin İzmir'in depremsel geleceğine ve alınması gereken önlemlere ışık tutacağını ifade etti.

basliksiz-1

FAYLAR İMAR PLANINDA HARİTALANDIRILMALI

Sözbilir, İzmir'de; Güzelbahçe, Narlıdere, Konak, Altındağ, Bornova, Pınarbaşı istikametinden fay hattı geçtiğini ve üzerinde yerleşim birimleri olduğunu hatırlattı. Projeyi tamamladıkları taktirde diri faylara ilişkin verileri devletin tüm kurumlarına, özellikle de belediyelere vereceklerini belirten Sözbilir, "İzmir'deki fayların 1/1000 ölçekli imar planlarında haritalandırılması gerekiyor. Bu haritaların tamamlanmasının ardından, söz konusu diri fay üzerinde imar verilmemesi lazım, yerleşim varsa fay üstündeki binaların hat boyunca kaldırılması gerekiyor" dedi. Sözbilir, "Böyle bir durumda eski binaların yağısal veya kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp, yenilerinin inşa edilmesi gündeme getirilirse ne olur" sorusuna, "Asla yapılaşma olmamalıdır. Fay hattı üstündeki hiçbir yapı depremin gücüne karşı koyamaz. Yer kabuğunu yarıp, parçalayan fay hareketine hiçbir bina dayanamaz. Hat boyu yeşil alan olmalıdır. Asl olan insan ölümlerinin önüne geçmektir" yanıtını verdi.

[old_news_related_template title="Korkutan uyarı: Yarın büyük bir deprem olabilir!" desc="Son bir aydır depremlerin meydana geldiği Çanakkale bugün 5,3'lük iki ayrıntı deprem ile sallandı. Bölge beşik gibi sallanmaya devam ederken herkesin aklına 'Büyük bir depremin habercisi mi? Büyük Marmara depremine yol açar mı?' sorusunu akıllara getirdi. Konuyla ilgili sozcu.com.tr'ye konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Ege bölgesi için korkutan uyarılarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/ahmet-ercan-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/korkutan-uyari-yarin-buyuk-bir-deprem-olabilir-1663276/"]

İZMİR DEPREM SONRASINA HAZIR MI?

Sözbilir'in açıklamaları, "İzmir'in deprem sonrasına hazır olup, olmadığı" sorusuna da ışık tuttu. AFAD'a sunulmak üzere, Türkiye'de ilk defa "Deprem sonrası toplanma yerleri, halkın artçı sarsıntılardan etkilenmemesi" konularında proje hazırladıklarını bildiren Sözbilir, "Bu proje ile yıkıcı bir deprem sonrasına ilişkin standartları belirliyoruz. Projede jeoloji, jeofizik, inşaat mühendisliği, şehir bölge planlamacılığı, endüstriyel tasarım uzmanları görev almaktadır. Türkiye'de ilktir ve İzmir pilot bölgedir. Bu çalışma daha sonra ülkenin diğer şehirlerine model olacaktır" dedi.